piątek, 5 lutego 2016

Witaminki na talerzu - pasta z marchewki.




Jest zima, szaro, ponuro więc niech będzie na talerzu kolorowo. Dużo warzyw odrobinę szynki. Wypatrzyłam taką pastę ..przepis bardzo prosty i smaczny z chlebem smakuje wyśmienicie. Z charakteru trochę  leczowata lub kojarzy się z  rybą po grecku.  Można ją zjadać samą lub położyć na kromkę z wędliną mięsem bądź smażoną rybą. Pycha.
 Jedząc marchew dostarczamy organizmowi wiele cennych składników; karoten czyli prowitaminę A, trochę witamin B1, B2, PP, K oraz odrobinę wit C. Marchewka bogata jest w sole mineralne; potas,wapń, fosfor, żelazo, miedź, magnez, cynk. Sok z marchwi jest pierwszym, który podaje się niemowlętom. Powinno się go pić we wszystkich okresach życia wpływa dodatnio na wątrobę i oczy, wzmacnia włosy i paznokcie, ujędrnia ciało. Ponieważ marchew nie tuczy 100g marchwi dostarcza ok. 10 kalorii stosuje się ją w dietach odchudzajacych.





Pasta marchewkowa

Potrzeba:
4 marchewki
2 cebule
1 łyżka oleju
 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
sól
oliwki lub ziarna dyni, słonecznika
odrobina szczypiorku pokrojonego

 Wykonanie:
 Obrane marchewki gotujemy do miękkości i ścieramy na tarce o dużych oczkach. cebulę obieramy, drobno kroimy i smażymy na oleju  na złoty kolor. Dodajemy marchewkę, przyprawy, przecier pomidorowy i jeszcze chwilę dusimy cały czas mieszając aż powstanie gęsta jednolita masa. Kanapki z pastą można posypać oliwkami bądź ziarnami .




2 komentarze: