sobota, 13 lutego 2016

Burgery trzy.






Witajcie.
Dziś będzie propozycja trzy - burgerowa. Pierwszy to moje nowe odkrycie i oczarowanie. Jak może być inaczej jeżeli proponowana przez samego mistrza Michela Moran . Druga  to klasyka zwyczajny  domowy burger ale mięso czyli środek przygotowany z największą pieczołowitością w domu ze znanych składników, gotowych placków hamburgerowych się wystrzegamy...

 Zacznę od burgera w pomidorze. Prosty genialny bardzo szybki w przygotowaniu, łatwy w wykonaniu.  Mała ilość składników. Pyszny! Lekka potrawa taka powinna być kuchnia. Jeżeli lubicie ryby to będziecie w siódmym niebie. Jeżeli lubicie odkrywać nowe smaki, ciekawe połączenia to tym bardziej. Nutka sosu  z pomidora ze smakiem smażonej marynowanej w ziołach ryby genialne. Byłam zachwycona. Najlepiej zachować przepis do lata gdy pomidory są najsmaczniejsze i jest ich pod dostatkiem, nawet nie śmiem sobie wyobrazić jak to wtedy może smakować gdy czerwone kule są słodko- kwaśne dojrzałe na słońcu.
Podam wam przepis oraz link do filmiku gdzie wszystko jest dokładnie pokazane.



Burger w pomidorze:

Potrzeba:
Najważniejsze to zaopatrzyć się w średniej długości drewniane patyczki do szaszłyków.

25 dag polędwicy z dorsza, można użyć innej ryby, również mrożonej, powinien to być raczej gruby płat.
 2 pomidory w zależności od ilości osób składniki należy odpowiednio zwiększyć
100 ml oliwy z oliwek
pieprz kolorowy ziarnisty w młynku.
sól morska ja używam polskiej soli kamiennej z Kłodawy
koperek świeży bądź suszony
suszona bazylia  lub świeża
ew. świeży tymianek cytrynowy.


Polędwicę z dorsza lub inną rybę kroimy na kawałki o długości ok. 10 cm. Następnie układamy w naczyniu polewamy oliwą z oliwek i posypujemy suszoną bazylią  oraz koperkiem, obtaczamy. Kawałki ryby posypujemy solą i pieprzem.Pomidory kroimy w poprzek na dwie części, doprawiamy pieprzem i solą następnie smażymy je na patelni na oliwie przekrojoną stroną do dołu ok 5-6 minut. Na drugiej patelni smażymy rybę na gorącej oliwie obracając ją z każdej strony ( rozmrożona rybę odcedzam zawsze na sitku by wyciekł nadmiar wody).  Do naczynia w którym macerowaliśmy wcześniej rybę dodajemy oliwę z oliwek i  ewentualnie świeży tymianek cytrynowy oraz odrobinę ziół i wszystko mieszamy ze sobą.
Na talerzu układamy smażonego pomidora polewamy oliwą z ziołami następnie kładziemy rybę delikatnie solimy potem drugi kawałek pomidora spinamy wykałaczką. Można podawać z gotowymi warzywami np; brokułem polanym sosem winegret z odrobiną kaszy jaglanej.

Ps pomidory można próbować przed smażeniem sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki.


Filmik jak  zrobić burgery tutaj




 Po przepis na domowe burgery zapraszam tutaj

Burgery zrobione przez moją Madzię..były pyszne.Te domowe nie są aż tak tuczące. Zwłaszcza samodzielnie przygotowane mięso to połączenie wielu smaków.





Jeżeli lubicie na syto i na bogato to tutaj link do burgera farmerskiego. Wprawdzie nie jest to najdroższy hamburger za 120 euro z restauracji w Londynie z truflami wołowiną Wagyu, różową solą himalajską, bardzo starym octem balsamicznym i majonezem własnej roboty ale ciepły , pożywny i smaczny, rewelacyjny na jesienne chłody, z wyciekającym sosem przy każdym gryzie fast food domowej roboty, przygotowany z dobrą energią.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz