czwartek, 10 października 2013

Wino z dyni w dyni


Dyniowej odysei ciąg dalszy. Z tego warzywa można robić mnóstwo potraw, zupy, kremy, dżemy, słodkie desery, kluski. Podaje się ją na rożne sposoby : azjatycki z mleczkiem kokosowym, swojski z boczkiem Dynia została ujarzmiona i rozpracowana, robi się z niej nawet. Uwaga ! Wino. Długo nie wiedziałam co mam zrobić z moją chlubą, ogromnym okazem,  który wyrósł w ogrodzie w tamtym roku. Tak to był przypadek wcale na nią nie chuchałam i nie dmuchałam po prostu była taka wielka sama z siebie. Aż żal było pokroić tę ślicznotkę, stała więc w chłodnym przedpokoju jako ozdoba, prawie rok czasu. Do zrobienia z niej wina natchnęła mnie moja koleżanka z pracy Ania, która wynalazła stary przepis. I tak moja czarodziejska dynia nie będzie nigdy karocą, nie zawiezie kopciuszka na bal, ale zamieni się w wino...mam nadzieję, że to się uda. Przepis od Ani wymaga mielenia a mnie jak na złość zepsuła się maszynka. Poratowałam się więc sposobem w którym dynia robi jednocześnie za naczynie do fermentacji...Ludzkość jest genialna. Podam oba przepisy, może macie dyń w nadmiarze ? Nic tylko nastawiać z nich winko na chłodne zimowe wieczory przy ciepłym popielniku...





Przepis na wino z dyni od Ani

2 i 1/2 kg obranej dyni
2 dag drożdży- piekarskich
1 kg jabłek z łupiną
1 kg cukru
3 litry wody

Dynię i jabłka mielimy w maszynce, zalewamy wrzącą wodą ( 3l) ,gdy przestygnie dokładnie odciskamy. Do dymiona wlewamy nasz sok, odlewamy litr w którym zagotowujemy 1 kg cukru, studzimy łączymy z resztą soku, po czym dodajemy drożdże, zamykamy rurka fermentacyjną i zostawiamy do sfermentowania. Gdy ta się ukończy, drożdże i szumowiny opadną na dno wino zacznie się klarować zlewamy go znad osadu do butelek.




Wino z dyni w dyni
Paczka drożdży winnych , pożywka do nich
2 l przegotowanej wody z 1,5 kg cukru
4 średnie cytryny
1 pomarańcza
Średniej wielkości dynia.
Dymion 5 litrowy
rurka fermentacyjna
korek do dymiona.
Kilka dni wcześniej przygotowujemy drożdże winne wg przepisu na opakowaniu dodajemy pożywkę i czekamy aż zaczną pracować. następnie z czubka dyni ścinamy nożem górę , pokrywkę dyniową zostawiając. Wyjmujemy pestki i miąższ ze środka, wlewamy wodę z cukrem , sok z cytryn i pomarańczy i drożdże winne . przykrywamy wieczkiem z dyni i zostawiamy do fermentacji na tydzień w dyni. Po czym zlewamy do gąsiora zakładamy rurkę fermentacyjną, trzymamy w cieple i po miesiącu zlewamy do butelek.


Red pilnuje czasu fermentacji .





PS To ostatni moment na kupienie i posadzenie wiosennych cebulek kwiatowych jeśli chcemy by po zimie ogród pięknie wyglądał

Czosnek olbrzymi, świetnie się komponuje z ciepłymi azaliami



.



3 komentarze:

  1. Genialne fotki z tym "gąsiorem" :)... Aż dziwne, że nie stały się hitem internetu i telewizji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. miałem psa tej rasy co na zdjęciu, oślepł i nie wrócił. Mam 6 dyni ok. 40 kg. Myślę coś zrobić. Może wino....podpowiedz.

    OdpowiedzUsuń