niedziela, 21 lutego 2016

Gulasz i bataty niedzielny obiad inaczej



Lubię kuchnię Nigelli, jej połączenia smaków i kolorów zawsze mnie rozbrajają. Po obejrzeniu kolejnego odcinka z jej kuchni zawsze mam ochotę przygotować którąś z  potraw.
 Tak było tym razem mięsny gulasz z marchewką pływający w ciemnym piwie i soku pomarańczowym z dodatkiem ziół: liści laurowych , ziela angielskiego i odrobiny szałwii.  Pomarańczowy kolor delikatnego  puree z pieczonych batatów połączonych z ziemniakami. Nie.. obok tej potrawy nie można przejść obojętnie. To może być doskonałą alternatywą do tego  co by tu dziś ugotować na niedzielny obiad lub czym zaskoczyć gości na kolacji ? Właśnie tą potrawą prostą w przygotowaniu jak tradycyjny gulasz z ziemniakami tylko inne doznania i inne kolory.

Warto tutaj wspomnieć o walorach batatów czyli wilca ziemniaczanego. Bywa teraz coraz powszechniejszy w sklepach, co ciekawe przy okazji gotowania można sobie wyhodować roślinę do ogródka. Jeden mały korzeń wsadzony do doniczki wiosną wypuszcza pędy, które mogą być   ozdobą. Roślina ta pochodzi z Ameryki Środkowej zawiera karotenoidy oraz luteinę poprawiającą wzrok należy też dorzucić tutaj sporą ilość związków mineralnych  takich jak: wapń, potas, magnez, chlor, żelazo, siarkę i jod. Odrobinę manganu i selenu. Witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminę C oraz E. Bataty są zalecane przez towarzystwo diabetologiczne do włączenia do diety cukrzyka gdyż poprawiają wrażliwość na insulinę, zawierają węglowodany, które się lepiej wchłaniają gdyż mają niższy indeks glikemiczny od ziemniaków.




Gulasz Nigelii

Potrzeba:
2,5 kg wołowiny
1/2 szklanki oliwy z oliwek lub innego oleju
90 dag cebuli pokrojonej w kostkę
70 dag marchewek pokrojonych w talarki
1/2 szklanki mąki
sól i świeżo zmielony pieprz
1 łyżka stołowa suszonych liści szałwii
2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego jest dość intensywne więc można dać trochę mniej
1 duża pomarańcza skórka i sok
2 szklanki piwa Porter
2 szklanki wody
4 liście laurowe
Wołowinę kroimy na grubszą kostkę, pieprzymy, solimy, dodajemy ziele angielskie i obtaczamy w mące. Na rozgrzanej oliwie ok 4 łyżki smażymy cebulę i marchew do miękkości. Warzywa przekładamy do garnka. na patelnię na której się smażyły wlewamy resztę oleju i smażymy mięso najlepiej partiami aby było przysmażone i dodajemy do naczynia z warzywami. Wlewamy piwo i sok pomarańczowy, ścieramy skórkę z pomarańczy i dodajemy liście laurowe. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy  ogień, przykrywamy i gotujemy 2,5 godziny podlewając wodą.

Puree z batatów i ziemniaków
2,4 kg batatów
2,4 kg ziemniaków
1/2 szkl oliwy z oliwek
 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
sól
świeżo zmielony pieprz

ustaw piekarnik na 220 stopni

Każdego batata zawiń  osobno w folię aluminiową i piecz w piekarniku ok 1.5 godziny. Zostaw je w foli do wystygnięcia. W między czasie ugotuj obrane zwykłe ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedź i ugnieć. Folie z batatami otwórz nad  ziemniakami aby wszystko co się wypiekło wypłynęło na nie , obierz skórkę i wrzuć bataty. Dodaj oliwę i wymieszaj razem drewnianą łyżką, dopraw solą i pieprzem do smaku . Podawaj z gulaszem.






sporo związków mineralnych, takich jak: wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor, żelazo, jod, a także niewielkie ilości manganu, miedzi, molibdenu i selenu. Bulwy zawierają również witaminy z grupy B (zwłaszcza witaminę B6), witaminę C, kwas foliowy i witaminę E.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/bataty-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-przepisy-na-dania-z-batatow_38925.html
sporo związków mineralnych, takich jak: wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor, żelazo, jod, a także niewielkie ilości manganu, miedzi, molibdenu i selenu. Bulwy zawierają również witaminy z grupy B (zwłaszcza witaminę B6), witaminę C, kwas foliowy i witaminę E.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/bataty-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-przepisy-na-dania-z-batatow_38925.html

1 komentarz: