piątek, 26 lutego 2016

Chlebuś bardzo szybki, bardzo pyszny.





Super piłka nóż do krojenia świeżego chleba 

Specjalnie dla moich czytelników przepis na domowy chleb. Dla tych co marzą by upiec swój pierwszy i dla tych co potrafią ale czasu im brak. W takim razie dla początkujących oraz dla wytrawnych twórców pysznego jedzenia dla wszystkich czyniących cuda w kuchni.
Wyczaiłam go w internecie sama nie jestem jakąś wielka specjalistką od pieczenie chleba ale z każdym bochenkiem wychodzi mi coraz lepiej. Przepis ten jest bardzo prosty nie wymaga dużo czasu i pracy a efekt zachwycający. Potrzebne będą  między innymi suche drożdże,  mąka żytnia. Z pół kilograma mąki wychodzi jeden średni bochenek. Chleb jest syty, miękki z chrupiącą skórką nie taki napowietrzony jak ten ze sklepu. Po upieczeniu zajadaliśmy go z samym masłem.



Chlebuś bardzo szybki.
Potrzeba:
400 ml ciepłej wody
4 g suchych drożdży, jedna paczka zawiera, zależy jakiej firmy od 7 do 8 g (łyżeczka to ok 3,3 g)
0,5 kg mąki pszennej typ 750 do ciast drożdżowych i chleba.
0,5 szkl mąki żytniej chlebowej.
1 łyżeczka cukru
1, 5 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z oliwek
W misce umieszczamy suche produkty wlewamy wodę i zagniatamy ciasto pod koniec dodajemy oliwę. Gdy składniki się połączą i ciasto zacznie lekko odklejać się od ręki zostawiamy je na 30 min w misce przykrytej ściereczką by  urosło. Miejsce powinno być ciepłe . Gdy ciasto podwoi swą objętość znowu zagniatamy formujemy bochen układamy na papierze do pieczenia, wkładamy do formy. Ja moje dwa piekłam w naczyniu  żaroodpornym i pokrywce od tego naczynia gdyż zrobiłam z podwójnej porcji. I czekamy ok 20 minut aż podrośnie. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni  dodatkowo włączam jeszcze dolne grzanie , chleb smarujemy roztrzepanym jajkiem po wierzchu i pieczemy 50- 55 min do zrumienienia.


16 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie! Muszę koniecznie wypróbować ten przepis. Ostatnio robiłam chleb na mielonych migdałach i był pyszny:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wprawdzie nie jest z ziarnami...ale można dodać, piekłam go pierwszy raz i chciałam sprawdzić czy będzie miękki:))oo na migdałach?? nigdy nie robiłam:))

      Usuń
  2. U Ciebie zawsze znajdę coś fajnego.:) Napiszę tutaj, żebyś nie musiała szukać. Chodzi o te ślimaczki z serem. Rewelacja! Ponieważ ser, który kupiłam wydawał mi się zbyt mokry, to dla bezpieczeństwa dodałam trochę budyniu waniliowego (tak ze 2 łyżki). Wyszły świetne. No i ślicznie wyglądały.:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje Grażynko:) tak ślimaczki są łatwe i świetne, z dodatkiem budyniu do sera super pomysł:)) kupuję:)

      Usuń
    2. Przepis na chleb też testowałam.:) Ale postanowiłam wykorzystać mąki chlebowe, które akurat miałam, czyli pszenną razową i żytnią pełnoziarnistą. A od pewnego czasu pieczywo piekę na kamieniu do pizzy. I udało się. Nawet smaczny wyszedł, tylko nieco mniej wyrósł.:)

      Usuń
  3. Wygląda naprawdę super! Na pewno zrobię taki chleb :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O jaki chlebek! :) Nigdy nie robiłam chleba, ale chyba zacznę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Faktycznie szybko się go robi, a jaki jest smaczny!

    OdpowiedzUsuń
  6. Gdzie kupiłaś taką piłkę? W sensie też nóż ;) Bo ja zawsze mam problem z krojeniem chleba.

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie, skąd masz ten nóż? Bo akurat mój jest już do wywalenia i chętnie bym kupiła nowy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ekstra ten chlebuś :) Teraz robię chleb wyłącznie z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Już prawie miesiąc minął :(:(

    OdpowiedzUsuń
  10. O, tego z jajkiem nie znałam :) Często sama piekę chleb sobie do pracy, bo czasami w ALBAR mamy urwanie głowy i na szybko trzeba zjeść kilka kanapek, ale nigdy nie przepadałam z chlebami ze sklepów. Zdecydowanie wolałam chleb wiejski, od mojej babci. Nigdy jej nie dorównam w tej konkurencji, ale się staram i często sama modyfikuję przepisy na chleb :)

    OdpowiedzUsuń