wtorek, 9 lutego 2016

Postna sałatka

                                     




Sałatka ta jest dobrym pomysłem na jutrzejszy Popielec. "Postna " powinna być  w cudzysłowie gdyż sałatką tą można się faktycznie najeść. Postna dlatego, że nie zawiera mięsa. Ziemniaczki pieczone do niej można przygotowywać i podawać jako samodzielnie danie bądź łączyć z innymi produktami .
Dla wielbicieli sałatek będzie to na pewno jakaś odmiana i kolejna nowa propozycja.




Ziemniaczana sałatka z tuńczykiem
Potrzeba:
puszka tuńczyka w kawałkach najlepiej w sosie własnym.
0,5 kg ziemniaków.
pęczek cebuli dymki.
pęczek pietruszki
trata bułka do posypania ziemniaków
olej rzepakowy
przyprawy; sól, pieprz, papryka w proszku
mix sałat
sos winegret.

Ziemniaki dokładnie myjemy nie obieramy. Kroimy w łódeczki jednakowej wielkości. Nagrzewamy piekarnik do temp. 200 stopni. Ziemniaki wsypujemy do miski dodajemy kilka łyżek oleju oraz pół łyżeczki papryki w proszku mieszamy całość. Ziemniaki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie posypujemy bułką tartą. Pieczemy jak frytki do zrumienienia ok. 20 minut. Tuńczyka odsączamy i przekładamy do salaterki. Cebulę i pietruszkę myjemy drobno kroimy. Sałatę skropioną sosem winegret wykładamy na talerz na to dajemy pieczone ziemniaki. Posypujemy tuńczykiem połączonymi z cebulą i pietruszką, doprawiamy pieprzem i solą. Najlepsza na ciepło.

.


3 komentarze: