sobota, 3 maja 2014

Chleb z pokrzywą











 Uwaga nastał czas pokrzywy, tzn należy ją zbierać wczesną wiosną zanim zakwitnie jest wtedy najbardziej cenna.  Kwitnie od czerwca do października. Pamiętajcie o rękawiczkach niestety "parzy"...
 Od pewnego czasu robię co roku kurację pokrzywową dla mojej rodziny. Mój ogród jest trochę dziki i nie uczesany pokrzywa rośnie w nim sama by nazrywać jej na herbatę lub do posypania sałatki wystarczy wyjść przed taras.  Nie żebym od razu miała zarośnięty ogród. Wiosną po prostu nie nadążam plewić. Na większe żniwa wybieram się do wąwozu zwanego tutaj paryją nad potok ... dzisiaj po deszczu pięknie szumiał. To  też w naszym  ogrodzie. Rosną tam : kopytnik, wawrzynek wilcze łyko, kokoryczka były tu od zawsze... Potrzebuję dużo pokrzywy. Użyje jej do wyrobu soku ..
Sok z pokrzywy
Wiązka pokrzywy z czystego ekologicznie miejsca
Woda przegotowana
Sok z limonki ewentualnie jakiś ulubiony do rozcieńczania lub woda z cytryną



Pokrzywę kroimy,  mielimy w maszynce do "mięsa" zalewamy przegotowaną wodą na dwa palce nad pokrzywowy sok  i zostawiamy na  osiem godzin po czym przecedzamy a pozostałą zieloną masę przepuszczamy przez sokowirówkę i łączymy z sokiem. Rozcieńczamy z dowolnym sokiem owocowym , dosładzamy miodem lub zakwaszamy sokiem z cytryny. Przechowujemy w lodówce. Pijemy codziennie przez dwa tygodnie

Liście pokrzywy zawierają kwasy organiczne, witaminy C,K,B,flawonoidy, garbniki, sole mineralne, związki potasu, wapnia oraz rozpuszczalną krzemionkę. ( świetna na cerę) .. Parzące włoski zawierają kwas mrówkowy. Pokrzywa pobudza czynność wydzielniczą żołądka, trzustki i wątroby. Poprawia trawienie i przyswajanie pokarmów, zwiększą wydalanie moczu a z nim szkodliwych produktów przemiany materii przede wszystkim mocznika zatem świetna jest dla cierpiących na przewlekłe zakażenia pęcherza i kamicę nerkową. Pokrzywa znosi stany zapalne w przewodzie pokarmowym. Związki pokrzywy obniżają poziom cukru we krwi. O korzystnym oddziaływaniu na skórę, włosy i paznokcie już nie wspomnę. Pokrzywa dzięki zawartości żelaza jest cennym źródłem związków żelaza w stanach jego niedoboru. Reasumując ziółko to działa : moczopędnie i ściągająco, stosuje się ją w zaburzeniach trawienia, przy niedoborze mikroelementów i niedokrwistości. Stosuje się  w osłabieniu wiosennym tutaj pijemy odwar z pół łyżki ziela na szklankę wody dwa razy dziennie przez 3 do 4 tygodni. Liść pokrzywy zapobiega łupieżowi i łojotokowi - przemywamy głowę odwarem wcierając delikatnie w skórę. Sok pokrzywowy to już istna bomba naturalnych witamin i składników mineralnych. Ostatnio nawet pojawił się w niektórych sklepach 16 zł za butelkę. Ja go mam całkowicie za darmo...no może kosztem drobnych poparzeń .


Wracając do tytułowego chleba z pokrzywą. Pomysł zaczerpnęłam z bloga  Leśny Zakątek. Uznałam, że to wspaniały dodatek obok popularnych: siemienia lnianego i słonecznika.
Moje pierwsze kroki przy wypieku chleba zaczynałam od bardzo łatwego i szybkiego chleba z lodówki przepis na blogu TUTAJ . Potem stopniowo, o nie przepraszam zaczęłam od najtrudniejszego ...zakwasu i chleba na nim ale o tym napiszę w osobnym poście.
 Czy pieczenie chleba to trudna sztuka? Na  początku dla mało wprawionych trochę tak  potem to już rutyna. Rasowy piekarz, wszystko w mące, drożdże kipią chleby rosną jak głupie, zwłaszcza gdy męża i jego siłę zaangażujemy do wyrabiania... Rodzina zajada nie nadążasz piec. Radość, dobra energia dzielisz się z przyjaciółmi dziwią się : Co ? Chleb z pokrzywą?
Pieczenie chleba na dzikich drożdżach wymaga czasu i cierpliwości. Dzisiejszy chleb powstał    na bazie drożdży piekarniczy, kupujemy je w sklepie. To tak zwany preferment 1;1 mąka i woda plus odrobina drożdży  to specjalność polskich piekarzy. Dodatek pokrzywy która właśnie teraz jest najlepsza tylko go wzbogaci. W żadnych delikatesach nie kupię takiego chleba. Świetne jest to poczucie wolności.  Mogę dodać do chleba to na co mam ochotę jest wspaniałe. Orzechy, czarnuszkę, tymianek, żółty ser. Taki chleb to nie dodatek do czegoś wędliny lub sera to potrawa sama w sobie do której można dodać masło, smalec, pomidora z serem feta odrobiną szczypioru, skropione oliwą ..pycha . Po przepis odsyłam TUTAJ .Uczyłam się od mistrza Michała "Magiela " Myszkiewicza  .. Takich nauczycieli warto polecać .
 Dodam tylko, że na spód piekarnika zamiast płyty granitowej z Castoramy użyłam płaskiego kamienia z ogrodu. Pokrzywę świeżą myję drobno siekam i dodaję do mąki razem z innymi dodatkami. Liście pokrzywowe dla ozdoby  na wierzchu chleba dobrze jest posypać mąką by się nie przypaliły.





Nieuczesana część ogrodu nad potokiem w wąwozie zwanym paryją.



Tam gdzie kokoryczka.



Prywatna plantacja pokrzywy...sama się uprawia.



Z okazji trzeciego maja

1 komentarz:

  1. Chleb wygląda świetnie, a przy okazji zainteresował mnie ten nietypowy nóż do pieczywa.

    OdpowiedzUsuń