niedziela, 4 maja 2014

Jej zwiewność wiosna - wiosenny jabłecznik



Jej zwiewność wiosna....pastele i kwiaty, są wszędzie najmniejszy podmuch wiatru i unoszą się w powietrzu. Trochę mnie trafia, że nie mogę cały czas kontemplować tej najpiękniejszej pory roku bo albo praca- praca lub praca w ogrodzie by ta piękność nie zarosła chwastami. Nocami podczytuje inne kwiatowe blogi dowiaduje się, że kwiaty też można jeść. Zamknąć je w galaretce lub  kostach lodu...zamrażam je zresztą co roku fajnie potem wyglądają w drinkach, jeśli ktoś lubi pływajace kwiatki. Tym razem postanowiłam zamknąć je w lodówce. Wiosenny jabłecznik z kwiatami jabłoni ? Czemu nie ?..Rewelacyjnie wygląda, świetnie smakuje za każdym razem gdy otwieram lodówkę ....wiosna..Spieszmy się zanim przekwitną jabłonie.



Wiosenny jabłecznik
Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru- niepełna
1 szklanka mąki + 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Jaja odzielamy od żółtek. Ubijamy pianę z białek dodając pod koniec ubijania cukier, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po kolei żółtka powoli mieszając . Dodajemy cukier wanilinowy lub odrobinę wanili. Następnie po łyżce mąk zmieszanych z proszkiem do pieczenie. Pieczemy w dosyć dużej prostokątnej foremce.  Biszkopt nie powinien być wysoki. Pieczemy w temp. 180 stopni do suchego patyczka.

Jabłka prażone w słoiku do przełożenia ( gotowe kupione w sklepie)
2 galaretki najlepsza anansowa lub cytrynowa.

świeże kwiaty jabłoni ( bez ogołacania całego drzewa miejscowe przerwanie kwiatów na pewno wyjdzie na dobre będą większe owoce) .

Galaretki rozpuszczamy w trzech szklankach wody studzimy,  zostawiamy do stężenia .Na  upieczony wystudzony biszkopt wykładamy jabłka, ukaładamy kwiaty, zalewamy delikatnie częścią tężejącej galaretki i wkładamy do lodówki by się kwiaty "przykleiły " po stężeniu  ciasta zalewamy resztą galaretki.


Część kwiatów ususzyłam do mojej kwiatowej herbatki









 


1 komentarz:

  1. ojej, takiego jabłecznika jeszcze nie widziałam, przepiękny jest!

    OdpowiedzUsuń