niedziela, 29 stycznia 2017

Ciasteczka owsiane





Jeżeli lubicie ciasteczka owsiane to ten przepis jest w sam raz. Bardzo łatwy w wykonaniu. Ciasteczka wychodzą pyszne i chrupiące. Moja babcia piekła  całe walizki ciastek tzw kręconych przez maszynkę. Tak dosłownie były to takie ilości iż trzeba je było przechowywać w tekturowej walizce. Ja piekę całe pudła ciasteczek owsianych.Tradycja jest  kontynuowana.



Ciasteczka owsiane
Potrzeba:

200 g masła w temp pokojowej
3/4  do 1 szklanki cukru
1 jajko
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 szklanka mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
2,5 szklanki płatków owsianych górskich lub błyskawicznych

Można dodać odrobinę płatków migdałowych, orzechów krojonych lub skórki pomarańczowej.



Masło i cukier ucieramy mikserem do otrzymania jasnej puszystej masy dodajemy jajko i miksujemy. Dosypujemy pozostałe składniki miksujemy do połączenia.


Duża blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Z ciastek robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy je łyżką . Układamy w dużych odstępach  ponieważ ciastka rosną na boki.
Pocieczemy w temp 180 stopni 25 do 17 minut.



2 komentarze: