poniedziałek, 23 stycznia 2017

Bardzo czekoladowe ciasto bezglutenowe.



Bardzo czekoladowe ciasto bezglutenowe posmakuje również tym, którzy mogą jeść gluten, ponieważ jest po prostu pyszne, wilgotne w środku ma niezapomniany smak. Możemy go zrobić na przykład w przypadku gdy nie mamy w domu np; mąki a przejrzałych bananów nikt nie chce się tknąć.


Czekoladowe ciasto bezglutenowe.

Potrzeba:
 dwa dojrzałe banany
puszka czerwonej fasoli
70 g gorzkiej czekolady
8 daktyli, moreli lub fig lub suszonych miękkich śliwek
2 jajka
1 łyżeczka masła
3/4 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki kakao
3/4 łyżeczki sody
pół łyżeczki wody różanej ja dałam likier różany.


Polewa

100 g gorzkiej czekolady
50 ml śmietany kremówki 36%
łyżeczka masła
szczypta soli


W naczyniu umieszczamy banany, odcedzoną fasolę, pokrojone suszone owoce, jajka, sodę, kakao, cynamon, wodę różaną.
Czekoladę rozpuszczamy wraz z masłem w kąpieli wodnej mieszając następnie studzimy i dodajemy do naczynia z bananami, wszystko blendujemy. Po czym przekładamy do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp 180 stopni 40 minut. gdy ciasto się upiecze przygotowujemy polewę: Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszając dodajemy sól, śmietankę, podgrzewając do połączenia się składników. Polewamy upieczone ciasto.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz