niedziela, 23 listopada 2014

Złote mleko napój na zdrowy sen i nie tylko





Złote mleko to połączenie mleka, kurkumy i miodu. Przepis pochodzi z medycyny ajurvedyjskiej. Jak każde mleko wpite na noc ułatwia dobre zasypianie, a pić się go powinno właśnie o tej porze. Oprócz tego to doskonałe smarowidło od wewnątrz na stawy, uelastycznia kręgosłup, usuwa – rozbija kryształki wapnia. My śpimy a kurkuma zawarta w mleku wspomaga trawienie.  Aby odczuć jego właściwości powinno się go pić przez 40 dni. Gdy przeczytacie przepis zapewne skojarzy się wam nasze dobrze znane mleko z masłem miodem i czosnkiem stosowane na przeziębienia. Coś jest w mądrości ludowej, na każdej szerokości geograficznej  kanwa ta sama tylko inne przyprawy.

 Bardzo ważna w hinduskim  mleku jest kurkuma zwana złotą przyprawą. Stosowana bardzo powszechnie w Indiach stanowi tam część popularnej przyprawy curry. We wspomnianej wyżej medycynie  stosuje się ją jako środek wspomagający gojenie ran, leczący zapalenia przewodu pokarmowego . W dodatku działa na bakterie(E.coli gronkowiec) a także przeciw zapalnie to doskonały antyoksydant.

Do popularnej płukanki na chore gardło i migdałki  czyli wody z solą warto dodać odrobinę kurkumy będzie jeszcze skuteczniejsza. Sprawdziła się  też w stanach zapalnych stawów ta przyprawa ma także obniżający wpływ na poziom cholesterolu i cukru we krwi.

Złote mleko

Potrzeba:

1/8  łyżeczki kurkumy( na czubku łyżeczki)


1 szklanka mleka ( lub sojowe, kozie, krowie- podobno  UHT nie bardzo się nadaje ma tak małe cząsteczki iż przenikają przez błony komórkowe i wywołują stany zapalne)

2 łyżki oleju.(kokosowy, słonecznikowy)

Miód do smaku

Kurkumę gotujemy z mlekiem następnie dodajmy   olej  a gdy ostygnie miód. Odrobina pieprzu (piperyna) zwiększy bioaktywność kurkumy.

Jeżeli mamy zamiar dłużej stosować kurację złotym mlekiem można przygotować większą ilość pasty i przechowywać w lodówce.

Pasta z kurkumy:

¼  szklanki mielonej kurkumy

½ szklanki wody.

Gotujemy na małym ogniu aż mikstura zgęstnieje i powstanie gęsta pasta którą przechowujemy w słoiku w lodówce i odrobinę dodajemy do złotego mleka.

Uwaga złotego mleka nie powinny stosować kobiety w ciąży oraz osoby przed operacjami co najmniej dwa tygodnie. Na długotrwałe stosowanie powinny też uważać osoby z niewydolnością serca, ze skłonnością do kamicy moczowej bądź żółciowej.


Widzę, że złote mleko cieszy się zainteresowaniem czemu się nie dziwię jest bardzo proste w przygotowaniu.Po kilku zapytaniach na FB uzupełniam post.
Na szklankę mleka dodajemy od 1 łyżeczki do 2 pasty z kurkumy, z tym, że na początek zaczęła bym od 0,5 łyżeczki.
Mleko UHT to jest to w kartonie jest poddane pasteryzacji w bardzo wysokiej temperaturze ponad 100 stopni i dla tego może być dłużej przechowywane, mleko do gotowania jest również pasteryzowane ale w niższej temperaturze, mleko prosto od krowy powinno być naprawdę z pewnego źródła bo źle przechowywane szybko się psuje  od nieznajomej pani z rynku lepiej nie kupować. Najlepsze to ze sklepu do gotowania lub wytwarzane technologią ESL- powinno pisać na opakowaniu termin przydatności do 21 dni, minimalna obróbka termiczna, mikroorganizmy usuwane na drodze mikro-filtracji mleko to zachowuje najwięcej składników odżywczych.
Mleko UHT ( ultra-high temperature pasterisation) również powstaje podczas procesu pasteryzacji, jednak w temperaturze tak wysokiej, że traci większość swoich właściwości – smak
Mleko UHT jest poddane działaniu bardzo wysokiej temperatury: w przedziale 130 – 150 C, przez 1 do 3 sekund, a następnie schładzane do około 20 stopni. Następnie jest pakowane w sterylnych warunkach i może być przechowywane  miesiącami, bez konieczności chłodzenia.
- See more at: http://ziolowyzakatek.com.pl/mleko-pasteryzowane-uht/#sthash.5nNXtM1V.dpuf
Mleko UHT ( ultra-high temperature pasterisation) również powstaje podczas procesu pasteryzacji, jednak w temperaturze tak wysokiej, że traci większość swoich właściwości – smak
Mleko UHT jest poddane działaniu bardzo wysokiej temperatury: w przedziale 130 – 150 C, przez 1 do 3 sekund, a następnie schładzane do około 20 stopni. Następnie jest pakowane w sterylnych warunkach i może być przechowywane  miesiącami, bez konieczności chłodzenia.
- See more at: http://ziolowyzakatek.com.pl/mleko-pasteryzowane-uht/#sthash.5nNXtM1V.dpuf

16 komentarzy:

  1. Kaśka ,tobie i wszystkim bliskim Ci i tobie ....życzę wspaniałych świąt BOŻEGO NARODZENIA - Gryzmolinda vel Dośka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dosiu kochana dla ciebie też WSPANIAŁYCH!!!!! i TWOIM TEŻ!!!!

      Usuń
  2. Mam takie pytanie o to UHT? Bo w sumie to nigdzie nie słyszałam i nie czytałam o tym. Masz jakieś dane albo źródła? No w sumie UHT nie jest mlekiem, więc zwykle tego nie pijam, ale to akurat mnie zainteresowało.

    Przepis bardzo ciekawy i na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję bardzo ja tylko przekazuję dalej cenną wiedzę a o mleku..UHT przeczytasz tutaj http://www.bioslone.pl/odzywianie/podstawy-wiedzy/mleko/mleko-z-koncernow-mleczarskich Pozdrawiam:))

      Usuń
  3. http://kobieta.wp.pl/gid,17409340,img,17409422,kat,119634,title,Mikstura-z-kurkuma,galeriazdjecie.html macie ten sam tekst....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. faktycznie część tekstu jest moja ..to jakiś zlepek...tekstów..?poza tym autor pisze o antyoksedancie a nie oksydancie

      Usuń
    2. zwłaszcza to o mleku z masłem i miodem moja mama mi go dawała gdy byłam chora

      Usuń
    3. dzięki za zwrócenie uwagi już do nich napisałam...:))

      Usuń
  4. Jak to zrozumieć ? ''Złote mleko z kurkumy. Nie tylko na zimowe przeziębienia.
    Składniki: 1/3 kubka świeżej kurkumy*
    2/3 szklanki wody (dwa razy tyle, co kurkumy)
    * to ważne, żeby paczka była świeżo otwarta, nie zwietrzała
    dodatkowo: wyparzony słoiczek
    do podana: mleko (lub mleko roślinne albo kokosowe, oczywiście też może być:)), miód.'' (klaudynahebda.pl)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ??? nie bardzo rozumiem o co chodzi....albo gotujesz szklankę mleka ze szczyptą kurkumy plus olej oraz miód lub robisz pastę na zapas wg proporcji....te są różne w zależności od tego kto podaje przepis, potem tylko dodajesz do mleka...odrobinę tej pasty....:)

      Usuń
  5. Dlaczego nie jest wskazane dla kobiet w ciąży? Proszę o odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ponieważ stymuluje macicę....wg wiedzy ajurwedyjskiej..:))

      Usuń
  6. Czy można pić złote mleko podczas karmienia piersią? Bardzo proszę o odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawy wpis, pamietam, jak moja babcia dawała nam poprostu ciepłe mleko przed spaniem.

    OdpowiedzUsuń