Złote mleko to połączenie mleka, kurkumy i miodu. Przepis
pochodzi z medycyny ajurvedyjskiej. Jak każde mleko wpite na noc ułatwia dobre
zasypianie, a pić się go powinno właśnie o tej porze. Oprócz tego to doskonałe
smarowidło od wewnątrz na stawy, uelastycznia kręgosłup, usuwa – rozbija kryształki
wapnia. My śpimy a kurkuma zawarta w mleku wspomaga trawienie. Aby odczuć jego właściwości powinno się go pić
przez 40 dni. Gdy przeczytacie przepis zapewne skojarzy się wam nasze dobrze
znane mleko z masłem miodem i czosnkiem stosowane na przeziębienia. Coś jest w mądrości
ludowej, na każdej szerokości geograficznej kanwa ta sama tylko inne przyprawy.
Bardzo ważna w
hinduskim mleku jest kurkuma zwana złotą
przyprawą. Stosowana bardzo powszechnie w Indiach stanowi tam część popularnej
przyprawy curry. We wspomnianej wyżej medycynie
stosuje się ją jako środek wspomagający gojenie ran, leczący zapalenia
przewodu pokarmowego . W dodatku działa na bakterie(E.coli gronkowiec) a także
przeciw zapalnie to doskonały antyoksydant.
Do popularnej płukanki na chore gardło i migdałki czyli wody z solą warto dodać odrobinę kurkumy
będzie jeszcze skuteczniejsza. Sprawdziła się też w stanach zapalnych stawów ta przyprawa ma
także obniżający wpływ na poziom cholesterolu i cukru we krwi.
Złote mleko
Potrzeba:
1/8 łyżeczki kurkumy( na czubku łyżeczki)
1 szklanka mleka ( lub sojowe, kozie, krowie- podobno UHT nie bardzo się nadaje ma tak małe cząsteczki
iż przenikają przez błony komórkowe i wywołują stany zapalne)
2 łyżki oleju.(kokosowy, słonecznikowy)
Miód do smaku
Kurkumę gotujemy z mlekiem następnie dodajmy olej a gdy ostygnie miód. Odrobina pieprzu
(piperyna) zwiększy bioaktywność kurkumy.
Jeżeli mamy zamiar dłużej stosować kurację złotym mlekiem można
przygotować większą ilość pasty i przechowywać w lodówce.
Pasta z kurkumy:
¼ szklanki mielonej
kurkumy
½ szklanki wody.
Gotujemy na małym ogniu aż mikstura zgęstnieje i powstanie gęsta
pasta którą przechowujemy w słoiku w lodówce i odrobinę dodajemy do złotego
mleka.
Uwaga złotego mleka nie powinny stosować kobiety w ciąży
oraz osoby przed operacjami co najmniej dwa tygodnie. Na długotrwałe stosowanie
powinny też uważać osoby z niewydolnością serca, ze skłonnością do kamicy
moczowej bądź żółciowej.
Widzę, że złote mleko cieszy się zainteresowaniem czemu się nie dziwię jest bardzo proste w przygotowaniu.Po kilku zapytaniach na FB uzupełniam post.
Na szklankę mleka dodajemy od 1 łyżeczki do 2 pasty z kurkumy, z tym, że na początek zaczęła bym od 0,5 łyżeczki.
Mleko UHT to jest to w kartonie jest poddane pasteryzacji w bardzo wysokiej temperaturze ponad 100 stopni i dla tego może być dłużej przechowywane, mleko do gotowania jest również pasteryzowane ale w niższej temperaturze, mleko prosto od krowy powinno być naprawdę z pewnego źródła bo źle przechowywane szybko się psuje od nieznajomej pani z rynku lepiej nie kupować. Najlepsze to ze sklepu do gotowania lub wytwarzane technologią ESL- powinno pisać na opakowaniu termin przydatności do 21 dni, minimalna obróbka termiczna, mikroorganizmy usuwane na drodze mikro-filtracji mleko to zachowuje najwięcej składników odżywczych.
Mleko
UHT ( ultra-high temperature pasterisation) również powstaje podczas
procesu pasteryzacji, jednak w temperaturze tak wysokiej, że traci
większość swoich właściwości – smak
Mleko UHT jest poddane działaniu bardzo wysokiej temperatury: w przedziale 130 – 150 C, przez 1 do 3 sekund, a następnie schładzane do około 20 stopni. Następnie jest pakowane w sterylnych warunkach i może być przechowywane miesiącami, bez konieczności chłodzenia.
- See more at: http://ziolowyzakatek.com.pl/mleko-pasteryzowane-uht/#sthash.5nNXtM1V.dpuf
Mleko UHT jest poddane działaniu bardzo wysokiej temperatury: w przedziale 130 – 150 C, przez 1 do 3 sekund, a następnie schładzane do około 20 stopni. Następnie jest pakowane w sterylnych warunkach i może być przechowywane miesiącami, bez konieczności chłodzenia.
- See more at: http://ziolowyzakatek.com.pl/mleko-pasteryzowane-uht/#sthash.5nNXtM1V.dpuf
Mleko
UHT ( ultra-high temperature pasterisation) również powstaje podczas
procesu pasteryzacji, jednak w temperaturze tak wysokiej, że traci
większość swoich właściwości – smak
Mleko UHT jest poddane działaniu bardzo wysokiej temperatury: w przedziale 130 – 150 C, przez 1 do 3 sekund, a następnie schładzane do około 20 stopni. Następnie jest pakowane w sterylnych warunkach i może być przechowywane miesiącami, bez konieczności chłodzenia.
- See more at: http://ziolowyzakatek.com.pl/mleko-pasteryzowane-uht/#sthash.5nNXtM1V.dpuf
Mleko UHT jest poddane działaniu bardzo wysokiej temperatury: w przedziale 130 – 150 C, przez 1 do 3 sekund, a następnie schładzane do około 20 stopni. Następnie jest pakowane w sterylnych warunkach i może być przechowywane miesiącami, bez konieczności chłodzenia.
- See more at: http://ziolowyzakatek.com.pl/mleko-pasteryzowane-uht/#sthash.5nNXtM1V.dpuf
Super przepis!
OdpowiedzUsuńTak warto go stosować:)
UsuńKaśka ,tobie i wszystkim bliskim Ci i tobie ....życzę wspaniałych świąt BOŻEGO NARODZENIA - Gryzmolinda vel Dośka
OdpowiedzUsuńDosiu kochana dla ciebie też WSPANIAŁYCH!!!!! i TWOIM TEŻ!!!!
UsuńMam takie pytanie o to UHT? Bo w sumie to nigdzie nie słyszałam i nie czytałam o tym. Masz jakieś dane albo źródła? No w sumie UHT nie jest mlekiem, więc zwykle tego nie pijam, ale to akurat mnie zainteresowało.
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo ciekawy i na pewno wypróbuję :)
dziękuję bardzo ja tylko przekazuję dalej cenną wiedzę a o mleku..UHT przeczytasz tutaj http://www.bioslone.pl/odzywianie/podstawy-wiedzy/mleko/mleko-z-koncernow-mleczarskich Pozdrawiam:))
Usuńhttp://kobieta.wp.pl/gid,17409340,img,17409422,kat,119634,title,Mikstura-z-kurkuma,galeriazdjecie.html macie ten sam tekst....
OdpowiedzUsuńfaktycznie część tekstu jest moja ..to jakiś zlepek...tekstów..?poza tym autor pisze o antyoksedancie a nie oksydancie
Usuńzwłaszcza to o mleku z masłem i miodem moja mama mi go dawała gdy byłam chora
Usuńdzięki za zwrócenie uwagi już do nich napisałam...:))
UsuńJak to zrozumieć ? ''Złote mleko z kurkumy. Nie tylko na zimowe przeziębienia.
OdpowiedzUsuńSkładniki: 1/3 kubka świeżej kurkumy*
2/3 szklanki wody (dwa razy tyle, co kurkumy)
* to ważne, żeby paczka była świeżo otwarta, nie zwietrzała
dodatkowo: wyparzony słoiczek
do podana: mleko (lub mleko roślinne albo kokosowe, oczywiście też może być:)), miód.'' (klaudynahebda.pl)
??? nie bardzo rozumiem o co chodzi....albo gotujesz szklankę mleka ze szczyptą kurkumy plus olej oraz miód lub robisz pastę na zapas wg proporcji....te są różne w zależności od tego kto podaje przepis, potem tylko dodajesz do mleka...odrobinę tej pasty....:)
UsuńDlaczego nie jest wskazane dla kobiet w ciąży? Proszę o odpowiedź.
OdpowiedzUsuńponieważ stymuluje macicę....wg wiedzy ajurwedyjskiej..:))
UsuńCzy można pić złote mleko podczas karmienia piersią? Bardzo proszę o odpowiedź.
OdpowiedzUsuńCiekawy wpis, pamietam, jak moja babcia dawała nam poprostu ciepłe mleko przed spaniem.
OdpowiedzUsuń