czwartek, 12 czerwca 2014

Truskawkowy sorbet



Ach te upały...lubię ciepło ale bez przesady. Wprawdzie dzisiaj się lekko ochłodziło. Padała lekka mżawka. Ożywcza bryza  i przyjemny chłodek to było to ! A w lodówce chłodzi się zapas truskawkowego sorbetu. Uwielbiam truskawki w formie musu. Sorbet wyśmienicie smakuje z  naturalnym jogurtem, rozpuszcza się powoli łącząc delikatną słodycz miodu i czerwonych owoców. Robi się go bardzo prosto.



Truskawkowy sorbet :
Potrzeba;
1/4 kg truskawek
4 łyzki miodu akacjowego
Truskawki umyć, zmiksować na papkę połączyć z miodem wlać do pjemników zamrozić.
Sorbet można też zrobić z kwi. Bierzemy wtedy 6 owoców obieramy, usuwamy czarne ziarenka i postępujemy tak samo jak z truskawkami.





4 komentarze:

  1. Cóż tu dużo mówić? Pyszności! Też lubię sorbet z owoców, ale nigdy nie wpadło mi do głowy połąćzyć go z jogurtem...

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne, proste i pomysłowe z tym krzywym brzegiem,
    pozdrawiam,
    m.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. By brzeg był krzywy trzeba specjalnie przechylić szklanki w zamrażalniku..:)

      Usuń