Tort makowo- kawowy
Ciasto 25 dag maku lub puszka gotowej masy makowej
6 jajek
10 dag cukru
10 dag migdałów lub gotowych już pokrojonych
3 łyżki rumu
1/4 szklanki miodu
kilka biszkoptów szampanek
masło i tarta bułka do formy
Krem
3 łyżki kawy instant
25 dag masła
szklanka cukru pudru
kieliszek likieru kawowego
Polewa
10 dag gorzkiej czekolady
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki masła
1/2 szklanki śmietany kremówki
łyżka likieru czekoladowego
Biszkopty drobno kruszymy. Mak kilkakrotnie płuczemy, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka godzin, następnie odcedzamy mielimy w maszynce z drobnym sitkiem lub otwieramy puszkę z gotową masą makową. Migdały parzymy obieramy lub otwieramy paczkę z gotowymi. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy po łyżce maku przygotowanego przez nas lub z puszki, rozpuszczony miód , migdały, rum i biszkopty a na końcu pianę ubitą z białek. Makowo - biszkoptową masę wkładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy. Pieczemy ok 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Studzimy.
Następnie masło przeznaczone na krem ucieramy z cukrem pudrem na pianę, wsypujemy kawę wlewamy likier. Wstawiamy ciasto na chwilę do lodówki. Kremem smarujemy grubo wierzch tortu i boku wstawiamy do lodówki.
Czekoladę na polewę kruszymy w garnku i razem ze śmietanką, masłem cukrem i likierem rozpuszczamy w gorącej kąpieli wodnej . Mieszamy . tort polewamy nitkami polewy czekoladowej
Świąteczne smakołyki
Po świętach krótki wypad w Pieniny w poszukiwaniu śniegu?...Po spaleniu zbędnych kalorii poszukiwanie nowych przepisów na noworoczne ciasto . Może sernik na zimno z mocno czekoladowym spodem i wiśniami..?
W drodze na Trzy Korony
Widok z 982 metrów npm na dolinę Dunajca
Prezenty, słodkości . Dostało mi się od KUKBUKA na same święta do czytania w nagrodę za przepis na zimowe wypieki. Puste parapety po letnich kwiatach zastępuje jedlina z owocami berberysu. Zimą nie można się nudzić.
Brzmi i wygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńI faktycznie jest :)
OdpowiedzUsuńDO SIEGO 2014 ROKU - ŻYCZY DOŚKA
OdpowiedzUsuńdzięki Dosiu do siego
OdpowiedzUsuńKasiu, gratulacje za wszystkie wyróżnienia ! Jestes wspaniałą gospodynią ! Zdradź mi tylko, proszę, jak udaje Ci sie zachować szczupłą sylwetkę przy takim ogromie pyszności, jakie wychodzą spod Twojej ręki ? Ja bym ważyła juz 120 kg ! Wszystkiego dobrego !
OdpowiedzUsuń