sobota, 2 listopada 2013

Jabłko branie



Jabłko  - branie zakończone, kosze i skrzynie bezpiecznie zniesione do piwnicy. Jak na sześć drzew to niezły urodzaj ekologicznych , nie pryskanych niczym owoców może nie zbyt pięknych ale coś za coś. Całego zbioru nie jestem w stanie przerobić, zresztą jabłka spokojnie poczekają w piwnicy,  można robić z nich wiele rzeczy na bieżąco : szarlotki, desery  np: pieczone z sosem waniliowym.  W słoikach zamknęłam galaretkę jabłkową z miętową nutą, jabłka po ugotowaniu z miętą muszą odcieknąć całą noc na sicie i do tego soku dodaje się cukier gotując jeszcze trochę , powstaje unikatowa naturalna galaretka owocowa. Mus jabłkowo- melonowo imbirowy tego połączenia musiałam spróbować. Dżem jabłkowy  z kwitami róży , użyłam do niego mojej róży damasceńskiej o pięknym zapachu, będzie wspaniały jako nadzienie do rogalików.



Dżem jabłkowy z melonem i imbirem

Potrzeba :
dojrzały melon 
50 dag jabłek
5 dag korzenia imbiru obranego i drobno posiekanego
1 kg cukru
1,2 litra wody
sok z trzech cytryn
Melon obieramy ze skórki kroimy w ćwiartki i czyścimy z pestek , Dwie ćwiartki wrzucamy do rondla, dodajemy obraną i pokrojoną skórkę oraz jabłka też pokrojone w ćwiartki ze skórką i gniazdami nasiennymi. Przyprawiamy imbirem , zalewamy wodą. Gotujemy pod przykryciem  przez 30 min. Potem przecieramy. Pozostałe ćwiartki melona kroimy w kostkę, wrzucamy do przecieru, gotujemy przez 10 min. Następnie wsypujemy cukier i wlewamy sok z cytryn i mieszając gotujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru a potem na zwiększonym ogniu do chwili gdy kropla dżemu upuszczona  na zimny talerzyk szybko zastygnie. Gorący dżem wkładamy do wyparzonych słoików i mocno zamykamy przetartymi w środku wódką  nakrętkami.



 Galaretka jabłkowa z miętową nutą:

Potrzeba :

1 kg zielonych jabłek 
1 pęczek mięty ( 15 dag)
1/2 kg cukru
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki octu winnego
4 łyżki posiekanej mięty

Jabłka kroimy usuwamy gniazda nasienne, nie obieramy i gotujemy z pęczkiem mięty w niewielkiej ilości wody aż będą miękkie. Następnie na dużym garnku mocujemy sito na nim lnianą ściereczkę i wylewamy na nią rozgotowane jabłka, które odsączamy przez noc. Następnego dnia należy zmierzyć ilość soku i na każde 1/2 litra dodajemy ok 40 dag cukru. Płyn gotujemy 20- 30 min a gdy zacznie gęstnieć dodajemy sok cytrynowy, ocet i posiekana miętę. Napełniamy galaretką wyparzone słoiki i pasteryzujemy 10 min po zakręceniu nakrętkami.




Rajskie jabłonie też warto mieć w ogrodzie. W tamtym roku posadziłam trzy . Wiosną kwitną na różowo, biało i czerwono a jesienią pięknie wyglądają ich bezlistne gałęzie z czerwonymi i żółtymi jabłuszkami. Bukiet z barbuli klandońskiej. To od jakiegoś czasu moja ulubiona roślina kwitnąca pod koniec lata   czarująco niebiesko .






Pieczone jabłka z sosem waniliowym to klasyka deserów..


Róża damasceńska. Jej zapach zamknęłam na zimę z dżemem jabłkowym.

1 komentarz:

  1. Ania z Siedliska3 listopada 2013 23:03

    Kasiu kochana, co to za barbula ? Nie znam, a podoba mi się. Napisz do mnie na adres kleoma31@gmail.com, bo ja Twój straciłam przy zmianie komp. Nie przestałam pisać :-).
    A dynie sfotografuję, koniecznie :-).

    OdpowiedzUsuń