Zawsze lubiłam ciasta o smaku czekolady, może dlatego z ogromnej ilości przepisów kusze się zawsze na te z kakao. Pamiętam kiedyś jeszcze jako dziecko śliniłam się na widok zdjęcia i przepisu meksykańskiego tortu czekoladowego, który znalazłam w gazecie " Poznaj świat". Marzyłam sobie, że na pewno kiedyś taki upiekę. Potem długo i i z uporem maniaka próbowałam upiec tego jedynego wspaniałego polskiego "murzynka". Przepisy bywały różne i efekty też. Pierwsze porażki: Wspaniały zapach pieczonego ciasta a potem zakalec. Dzisiaj mam to już za sobą i parę spisanych, wypróbowanych przepisów nawet ten błyskawiczny gdzie o każdej porze dnia i nocy można go szybko zrobić . Niespodziewani goście pukają do drzwi a ja robię kawę, roztrzepuję 4 jajka dodaję szklankę mleka (200 ml), 170 ml oleju , 1,5 szklanki cukru, odrobina zapachu waniliowego. Obok w drugim naczyniu mieszam mąkę 200g, 80 g kakao, pół łyżeczki sody oczyszczonej, 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia. Suche dodaję do mokrych mieszam rózgą kuchenną. potem na blachę i do pieca 170 st ok 60 min lub krócej...gotowe.
Diabelnie czekoladowe czarne ciasto to dla mnie numer jeden to " Louis Vuitton " wśród ciast tego typu.Intensywny smak czekolady podkreśla tutaj biały krem kokosowy. Jeżeli nie lubicie kokosu to można go do kremu nie dodawać.
Diabelnie czekoladowe ciasto :
Potrzeba:
145g maki pszennej
200 ml wrzącej wody
85 g kakao
55g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
90 g masła
200 g cukru
2 jajka
250 ml mleka kokosowego
szczypta soli
Wykonanie:
Kakao i czekoladę zalewamy w miseczce wrzącą wodą. Mieszamy aż się czekolada rozpuści i masa będzie gładka.
Mąkę , sól, proszek, sodę łączymy razem w osobnym naczyniu
Do miski miksera wsypujemy cukier, wlewamy roztopione przestudzone masło, wbijamy jajka po kolei i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Następnie do masy jajecznej ostrożnie wlewamy przestygniętą czekoladę na przemian z mlekiem kokosowym, dodajemy suche składniki i krótko miksujemy.
Blaszkę kwadratową o boku 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. wylewamy masę Pieczemy 40 min w temp. 180 stopni. robimy test suchego patyczka.
wystudzone ciasto przekładamy kremem.
Składanki na krem;
śmietana kremówka 30 % 1/3 szklanki
220 g serka mascarpone
1/3 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki wiórków kokosowych , można mniej
2 łyżki likieru kokosowego np: Malibu
Schłodzona kremówkę ubijamy, dodajemy do niej mascarpone i delikatnie mieszamy, potem cukier, wiórki, likier i mieszamy do połączenia.
Przekrojone wzdłuż ciasto przekładamy kremem, na wierzch dajemy polewę
Polewa czekoladowa:
125 ml mleka kokosowego
125 g gorzkiej czekolady
Mleko kokosowe doprowadzamy do wrzenia. zalewamy nim połamaną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Przestygniętą wylewamy na ciasto.
Prawda , że czarne......? Intensywnie czekoladowe....
Przepis pochodzi z "Moje wypieki"
Chętnie wykorzystam przepis na szybkie ciasto dla niespodziewanych gości :)
OdpowiedzUsuńtak warto mieć takiego asa..:))
UsuńKaśka,Kaska .........jak tu skomentować MISZCZYNIĘ w każdym gastronomicznym calu ? się pytam : NO JAK ?
OdpowiedzUsuńz centralnej - Gryzmo
Gryzmo z centralnej to ty jesteś Miszczem...znakomitym..:))))!
Usuń