czwartek, 14 stycznia 2016

Super pyszne ciasto z wiśniami.





Super pyszne to mało powiedziane, boskie ciasto, które znalazłam w internecie pod nazwą "Zemsta teściowej". Mamusia  męża miała przyjechać na święta więc się zainteresowałam tym co mogę upiec na jej cześć i dobrze na tym wyszłam. Po dodaniu do przepisu bezy w  mojej wersji mogę go bezapelacyjnie nazwać "Rozkosz synowej"  Wszystko przez tę chrupiącą bezę, obłędnie intensywny owocowo- wiśniowy smak, kruche ciasto rozpływające się w ustach, wszystko zgaszone wytrawnym, delikatnym kremem z bitej śmietany.
Dlaczego zemsta ? Może ze względu na obłędny smak  a może na  zawartość śmietany 30%? O zgrozo najbardziej tuczącej.  Ktoś wymyślił tę idealnie kruchą zbrodnię smaku. Pieczemy jemy a potem...bieg... na przełaj.. lub tylko jemy...Najlepiej przygotować go dzień wcześniej przed podaniem gdyż musi pobyć w lodowce.


Super pyszne ciasto z wiśniami.

Potrzeba:
na ciasto;
3 szklanki mąki
1 kostka masła lub margaryny
1 szklanka cukru pudru
5 żółtek( białka zostawiamy)
2 łyżeczki proszku do pieczenia


 ponadto:
2 galaretki wiśniowe
1 szklanka soku wiśniowego lub kompotu domowy najlepszy ( bez wiśni)
1,5 szklanki wody (ewentualnie zrobione w całości na kompocie lub soku będzie intensywniejsze czyli 2,5 szkl kompotu)
wiśnie mrożone ok 0,5 kg może być mniej- bez pestek.






 krem śmietanowy

500 ml śmietany 30 %
3 śmietan fixy

na bezę:

 5 białek
25 dag cukru
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
40- 50 g płatków migdałowych.




Z podanych składników na ciasto zarabiamy je. Gdy będzie się  lepiło nie dodajemy mąki  tak ma być. Ciasto dzielimy na 2 części, pierwszą wykładamy na blaszkę ( 23/33) wyłożoną papierem można rozwałkować małą szklaneczką posypując delikatnie mąką.  Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.  Po upieczeniu wyciągamy trzymając za papier. Blaszkę wykładamy drugim papierem i rozwałkowujemy/ wylepiamy drugie ciasto. 

Teraz przygotowujemy bezę:


Białka umieszczamy w misie miksera. Ubijamy do otrzymania sztywnej piany, następnie dodajemy stopniowo cukier ubijając nadal. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczana mieszając łyżką delikatnie by nie opadła. Pianę wylewamy na drugi blat ten jeszcze nie upieczony oprószamy płatkami migdałów pieczemy w temp 150 stopni na dole piekarnika przy włączonej dolnej grzałce przez ok 1 godzinę  tak by spód się upiekł i beza będzie chrupka, wypieczona.  W razie konieczności wydłużamy lub skracamy czas pieczenia.

 Wykonanie galaretki z wiśniami:

Przygotowane galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody, dodajemy sok z wiśni lub z kompotu, intensywnie mieszając. Dodajemy wiśnie gdy są mrożone mogą być tylko lekko rozmrożone wtedy galaretka szybciej zacznie tężeć.
 

Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy śmietan fixy.
 Gdy galaretka będzie już zastygać to zaczynamy przekładać ciasto.


Ciasto kruche - galaretka z wiśniami - bita śmietana - ciasto z bezą i migdałami.


Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.















2 komentarze:

  1. Pięknie to wygląda, uwielbiam wszystko co jest zrobione samemu :) Od razy wygląda i smakuje znacznie lepiej.

    OdpowiedzUsuń
  2. dokładnie Alicjo te smaki są niezapomniane.....chociaż ile osób będzie robiło z tego samego przepisu smak będzie inny:))

    OdpowiedzUsuń