niedziela, 10 stycznia 2016

wiśniowy śmietanowiec





Kolejne ciasto do kolekcji z wiśniami w roli głównej. Bardzo dobre do niedzielnej kawy. Dosyć szybkie w wykonaniu. po upieczeniu śmietanowy krem smakuje jak delikatny sernik

Wiśniowy śmietanowiec
Potrzeba
Na kruche ciasto:
5 żółtek ( białka zachować)
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
250 g zimnego masła
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
cukier wanilinowy - 1/2 torebki

Śmietanowy krem
5 białek
szczypta soli
1 i 1/4 szklanki cukru.
1200 g kwaśnej śmietany 18 % - 3 opakowania po 300 g
80 g budyniu śmietankowego w proszku.
odrobina startej skórki z cytryny dla cudownego zapachu.

500 g wypestkowanych wiśni mogą być mrożone.

Krem- białka ubijamy dodając w trakcie szczyptę soli, pod koniec dodajemy porcjami cukier nadal ubijając, następnie dodajemy budyń delikatnie mieszając łyżką. teraz powoli śmietanę i mieszamy do połączenia składników. Ścieramy na tarce o drobnych oczkach trochę skórki z cytryny.


 Kruche ciasto- zagniatamy( rozdrabniamy nożem masło) wszystkie składniki do otrzymania jednolitej masy. Dzielimy je na dwie części, zawijamy w folię i wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin. Po leżakowaniu w lodówce ciasto wyjmujemy , blaszkę o wymiarach 20/30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Pierwszy kawałek ciasta ścieramy  na tarce o grubych oczkach, następnie wykładamy śmietanowy krem. Teraz wiśnie potem druga połowa startego ciasta równomiernie na wiśniach. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni - termoobieg przez 50-60 minut.

.

2 komentarze: