niedziela, 25 stycznia 2015

Fajne ciasto na pizze.



Jak to miło gdy koleżanka dzwoni...Kasia dzięki za przepis, ciasto wyszło super! I o to właśnie chodziło zwłaszcza, że przepis "wyciagnięty" od właściciela pizzerni, dobry to trzeba się  nim dzielić.W sumie to nie nie jest przepis na klasyczne ciasto na pizzę.Spece od pizzy zaraz by podnieśli larum, że klasyczne pizzowe ciasto nie robi się z mleka i jajek tylko mąka, woda, drożdże i odrobina oleju .Jednak ta klasyczna nie zawsze wszystkim wychodzi, trzeba mieć dobry piec oraz mocnego ugniatacza...śpiewającego włoskie arie....chyba popłynęłam...To jest przepis dla początkujących adeptów sztuki pizzowej..jak się nauczą  na tej złapią bakcyla i pójdą w klasykę. Zachwyciłam się samą konsystencją ciasta, doskonale się wyrabia...prawie samo, miękkie elastyczne, szybko rośnie. Po upieczeniu w zależności od grubości placka lekko puszyste i miękkie.Z ciasta tego można upiec również rożki z farszem różnego rodzaju gdy podzielimy rozwałkowane cienko ciasto np: szklanką na małe kółka i do każdego włożymy farsz np: mielone mięso podsmażone na patelni z czosnkiem i przyprawami do pizzy(oregano i bazylią) plus pomidory z puszki. Potem sklejamy te małe pierożki, powstaną malutkie calzone .Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w piecu w 180 stopniach.Wracamy do pizzy, fajne ciasto na nią tutaj:

Fajne ciasto na pizzę:
Potrzeba:
1 kg mąki
10 dag drożdży
1 jajko
sól
1 łyżeczka cukru
pół litra płynów (1/3 wody,1/3 mleka,1/3 oleju)
 Wykonanie:
Robimy zaczyn: cukier ucieramy z drożdżami, następnie dodajemy do ciepłych płynów oraz łyżkę mąki.Czekamy jak drożdże zaczną pracować.Potem dodajemy roztrzepane jajko, mąkę i wyrabiamy ciasto.Ma wyrosnąć podwoić swą objętość.Następnie dzielimy na dwie części rozwałkowujemy na placek ok 30 cm średnicy. Rozkładamy ulubione dodatki, ser i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni



5 komentarzy: