niedziela, 9 lutego 2014

Wiosna chyba idzie bo zielonego się chce...


Odkryłam ostatnio bardzo fajny przepis na: Sałatkę...? Samo danie obiadowe np z czerwonym barszczem..?
Ja  się nim zażeram. Jeżeli lubicie grzanki z serem i sałatę to też je polubicie. Grzanki robione tutaj w trochę nie typowy sposób są miękkie a zarazem chrupiące. Ogromna dawka sałat różnego rodzaju oraz ulubionych dodatków...można się najesć po uszy.

Ziołowe grzanki

Opakowanie różnych sałat można jeszcze dodać ćwiartkę lodowej pokrojonej.
Dwa średnie pomidory lub kilka małych koktajlowych.
 Opcjonalnie : czarne oliwki, kapary, żurawina, czerwona papryka pokrojona w kostkę - nieduży kawałek
Gotowy sos winegret
Dwie średnie bagietki lub jedna duża.
Ząbek czosnku zmiażdżony
3 gałązki rozmarynu lub odrobina suszonego, 3 gałązki tymianku bądź suszony= odrobina
8 łyżek oleju
łyżeczka masła
Ulubione sery: oscypek, camembert, mozzarella
Na połowie oleju podsmażamy czosnek i zioła (tymianek i rozmaryn) następnie pokrojone w plastry bagietki z obu stron. Następnie przekładamy je na wysmarowaną tłuszczem blachę. Na każdej kładziemy po plastrze sera. Zapiekamy krótko w mocno nagrzanym  piekarniku do roztopienia sera .
Sałatę przekładamy do dużej miski. Dodajemy do niej pokrojone pomidory, paprykę, oliwki, kapary, żurawinę. Polewamy sosem winegret. I na to wykładamy grzanki.

I na taką wiosnę czekamy, zdjęcia z 2013 roku







4 komentarze:

  1. ślicznie Kasiu tam u Ciebie :) ja po raz drugi na urlop znów do Kościeliska bo u nas tereny "plaskate" i nie ma tego uroku:) Ale najważniejsze w końcu gdzie Rodzinka cała i zdrowa jest i tam dom i serce nasze :)
    Ania z lubuskiego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miłego wypoczynku.Aniu..to blisko mnie musimy się kiedyś spotkać...:)

      Usuń
  2. Sałatka pyszna bardzo wiosenna i do tego te pierwsze wiosenne kwiaty. Pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń