czwartek, 26 września 2013

Rozważania nad " bulwiokiem wg pyszności"


Od dawna chodziły za mną ruskie ...nie ludzie, pierogi. Uwielbiam ten farsz połączenie ziemniaków, białego sera i smażonej cebulki doprawione solą i pieprzem. Nie przepadam jednak za misternym lepieniem pierożków, pół dnia pracy, kilka minut jedzenia. Przypadkowo natrafiłam na przepis regionalnej potrawy bulwioka wg pyszności.   Farsz pierogowy wystarczyło zapakować w drożdżowe ciasto. Można nim nakarmić pułk wojska lub stado wygłodniałych wilków. Mój ogromny bulwiok zrobiłam  w kształcie pieroga na wzór włoskiego calzone i wyszło pysznie ogromnie pierogowo -  rusko.

Bulwiok wg pyszności 
składniki :
Ciasto 1/2 litra mleka , 3 łyżki masła, 3 łyżki oleju, 10 dag drożdży, 1 łyżka soli, 3 jajka, 1 łyżka cukru, mąki ile zabierze ( ok 60- 70 dag)
nadzienie:
2 kg ziemniaków, 1 szklanka śmietany kwaśnej, 1 kg białego sera, 1/2 kostki masła, 1 łyżka mięty suszonej lub świeżej 2 cebule, ząbek czosnku, sól przyprawy

Ze składników na ciasto zarabiamy ciasto drożdżowe : Zaczyniamy drożdże (rozpuszczamy w części mleka, zasypujemy odrobiną cukru i mąką). Gdy ruszą, dodajemy mąkę, 2 jajka, żółtko i sól. Masło rozpuszczamy w pozostałym mleku, dodajemy do ciasta w trakcie wyrabiania. Jeśli ciasto będzie za twarde, dodajemy po trochu mleka (ciasto powinno być dość miękkie, elastyczne, przyjemne w dotyku). Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Wyrośnięte ciasto rozciągamy na blasze w duży kwadrat/prostokąt, przykrywamy, zostawiamy do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180'C i przygotowujemy farsz - ugotowane ziemniaki ugniatamy z serem, dodajemy podsmażoną na maśle cebulkę i posiekane liście mięty, śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Farsz wykładamy na środek placka - nadmiar ciasta po bokach zakładamy do środka tworząc ramkę dookoła nadzienia. Lub rozwałkowujemy na kształt koła na jedna połowę dajemy farsz, drugą połówką przykrywamy , zlepiamy brzegi. Pieczemy ok. 50 min -  w 180 stopni. Podajemy ciepłe.






Czas i pogoda sprzyja grzybobraniu w lesie rosną fantastyczne prawdziwki. Z dużych grzybów można zrobić farsz gotując je w całości ok. półgodziny w wodzie potem zmielić, połączyć z podsmażoną cebulką , doprawiając solą i pieprzem. Taki farsz można użyć do nadziewania wszelkich drożdżowych, pierogów, kulebiaków, pizzy,  bądź zamrozić na zimę.

1 komentarz:

  1. ja do ruskich dodaję jeszcze skwareczki lub smażony w kosteczkę boczek wędzony. Kaśka , Kaśka , jesteś rewelacyjna

    macham wieczorowo - Dośka

    OdpowiedzUsuń