piątek, 15 grudnia 2017

Miękkie i puszyste pierniczki.




Robienie pierniczków to wielka przyjemność.  Surowe ciasto jest podatne na formowania i wycinanie wzorów. Natomiast po upieczeniu nie jest już tak kolorowo pierwszy gryz i o matko jakie one twarde są.  Tak zaraz po upieczeniu pierniczki są twarde taka ich uroda dlatego powinno się je upiec trochę wcześniej przed świętami i schować do pudeł.   Po kilku dniach zmiękną.  Ludzkość jednak cały czas pracuje nad tym by były one od razu coraz bardziej miękki,e by dla tych co zapomnieli upiec wcześniej, lub dla tych którzy przed samymi świętami zapragnęli mieć swoje domowe pierniczki cały czas coś się wymyśla.
Podam teraz przepis a właściwie to jeden z wielu jaki znalazłam pod nazwą ekspresowe i miękkie pierniczki. Od razu zaznaczam żeby nie nastawiać się że będą one  takie miękkie jak ze sklepu, są  bardziej miękkie od tych twardych z klasycznego przepisu na pierniczki. Ale to zabrzmiało....
Ponieważ potrzebne będą nam drożdże piekarskie więc od razu o tym pisze by potem nie było niespodzianki typu:... Zabieram się za pieczenie : mąkę mam, przyprawę mam, margarynę mam ..o kurcze drożdże tu są, tych  ...nie mam...
 


Miękkie pierniczki na drożdżach
Potrzeba:
składniki suche:
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
 0,5 szklanki cukru pudru
 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 łyżeczka kakao
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 duże jajka 
 1,5 łyżki miodu
 25 g świeżych drożdży
 60 g masła
 Suche składniki przesiewamy do miski i mieszamy. Masło podgrzewamy z miodem na małym ogniu. studzimy, do ciepłego dodajemy drożdże i mieszamy do połączenia. następnie wlewamy do miski z suchymi składnikami, potem wbijamy jajka. Wyrabiamy ręką na gładka masę.
Na lekko podsypanym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto na grubość 3-5 milimetra i wykrawamy pierniczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 180 stopni ok. 8-10 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz