środa, 25 października 2017

Przepraszam, a co pani robi z dyni? Jak to co? Wszystko: mikstury, soki, maseczki, placki i ciasta.








Przepraszam, mogę zapytać.
 Co pani robi z tej dyni?
 Usłyszałam  w sklepie stojąc w kolejce do kasy z wózkiem załadowanym różnokolorowymi  dyniami.
 Bardzo dużo,  przede wszystkim używam jej do gotowania. Zaczęłam wymieniać co zamierzam zrobić: miksturę oczyszczającą wątrobę, przy okazji wykorzystam miąższ do maseczki na  twarz, to też świetny dodatek do porannej jaglanki i wreszcie sok dyniowy wyciskany na surowo, który podobna pomaga w odchudzaniu, niweluje oponkę. Z wytłoków po soku placuszki i ciasto.
 Przepisy pochodzą ze strony  Michała Tombaka z artykułu "Jedzenie, które leczy".




Wyciąg dyniowo - miodowy jest naturalnym źródłem witamin oraz minerałów, wzmacnia układ odpornościowy leczy wątrobę. Zrobienie go jest trochę pracochłonne myślę, że warto spróbować.

Potrzeba:
3-4 kg dyni
miód by ja wypełnić ok 1,5 do 2,5  kg
na zaklejenie pokrywki :
1/2 do 1 szklanki mąki
1/2 szklanki wody

Odkrawamy górę dyni od strony ogonka to będzie pokrywka. Wydrążamy miękki miąższ ze środka i wlewamy miód wypełniając nim dynię do polowy ponieważ zrobi się jeszcze potem  sok. Zakrywamy dynię odciętą górą i przecięte brzegi zalepiamy ciastem zrobionym z wody i mąki.
Dynie ustawiamy na talerzu i trzymamy 7- 10 dni w temperaturze pokojowej po tym czasie zlewamy sok i przechowujemy w zamkniętym naczyniu w lodówce.
Pijemy po 30 ml - 3 razy dziennie aż się skończy.


Z miąższu, który został po wydrążeniu dyni można przygotować naturalną maseczkę do twarzy i dekoltu.

.

Maseczka z miąższu dyni przeciwzmarszczkowa Katarzyny II

Potrzeba:
1 łyżeczka miodu
1 żółtko
2 łyżki miąższu dyni
 1 stołowa łyżka koniaku
1 łyżka gęstej śmietany 18-30 %
1 łyżeczka soku z cytryny

Wszystkie składniki mieszamy odstawiamy na 15- 20 minut do lodówki. Następnie nakładamy  na twarz i dekolt najlepiej podczas kąpieli, trzymamy 20 minut potem zmyć wodą.




Sok z dyni wyciskany.

Potrzeba:
1 dynia, którą obieramy, pozbawiamy miąższu i kroimy na mniejsze kawałki sparzamy wrzątkiem i wyciskamy przez sokowirówkę.
Wytłoków nie wyrzucamy można z nich zrobić ciasto dyniowe  lub placuszki albo zamrozić na potem.
 W soku z dyni jest fosfor i cynk oraz takie witaminy jak A, B,D,E,K.
Pijąc go w celach leczniczych należy to robić przez 21 dni 1-2 szklanki dziennie 20 minut przed lub godzinę po posiłku.



Dynia jako  dodatek do kaszy jaglanej.

Potrzeba:
1 szklanka pokrojonej, obranej dyni lub miąższu
1/2 szklanki kaszy jaglanej
2 szklanki wody
szczypta soli

Dynię zalewamy wrzątkiem tak by była lekko przykryta wodą dodajemy szczyptę soli i gotujemy do miękkości mieszając. Osobno gotujemy kaszę zalaną szklanką zimnej wody. Po ugotowaniu łączymy dodajemy masło lub trochę oleju roślinnego. Można posłodzić odrobinę miodem  oraz dodać ulubione orzechy lub bakalie. Pyszne pożywne śniadanie gotowe.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz