wtorek, 7 lutego 2017

Bardzo szybki, prosty bardzo pyszny chleb.




Ten chleb robi się naprawdę bardzo szybko. Zaczęłam zarabiać ciasto o g.18:50, trwało to jakieś 15 min następnie po g. 20:20 włożyłam je do piekarnika po g. 21:00 chleb był upieczony. Nie wiem skąd mam ten przepis, znalazłam go na jakiejś kartce odręcznie zapisany. Po przeczytaniu stwierdziłam to musi być ok, upiekłam i byłam zachwycona smakiem oraz bez problematycznym wykonaniem. Ponieważ prawie zawsze mam w domu suche drożdże, więc jak mnie naszło wieczorem na domowy, chrupiący chlebek wystarczyło wyciągnąć tylko miski i wagę...i piec...
Jeżeli to twój pierwszy chleb to na pewno ci się uda.


Bardzo szybki, pyszny chleb

Potrzeba:
400 ml ciepłej wody
4 g suszonych drożdży
0,5 kg mąki pszennej typ 500
0,5 szklanki mąki żytniej chlebowej typ 720
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z oliwek
można dodać garść otrąb orkiszowych lub innych .

Wszystkie składniki dodajemy do naczynia w którym będą wyrabiane, mieszamy wyrabiamy i zostawiamy przykryte ściereczką na 30 minut w cieple . Następnie zagniatamy, jeszcze raz formujemy bochenek  wkładamy do blaszki, użyłam owalnego naczynia żaroodpornego, smarujemy roztrzepanym jajkiem i zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. po czym pieczemy  w temperaturze 190 stopni ok 50- 55 min. Wkładam na dno piekarnika płaski kamień, piekarnik z funkcją dolnego grzania - termoobieg.








Zima nie odpuszcza.....zielonego się chce wystarczyło przynieść z piwnicy szczypiorek uśpiony w doniczce, podlać i już... jak się go robi? Trzeba mieć w ogrodzie szczypiorek czosnkowy przez lato dostarcza szczypiorku w czerwcu kwitnie na fioletowo, jesienią wykopuje kilka kępek zazwyczaj te, które same się rozsiały po warzywniku i wsadzam do doniczek, zostawiam je na zewnątrz w osłoniętym miejscu. W grudniu przynoszę te doniczki po kolei, podlewam i wyrasta zielone. Prostszy sposób wystarczy cebulę włożyć do wody.

4 komentarze:

  1. Bardzo fajny przepis i chlebek niczego sobie. Jednak gdy tak ogarnie się koszty to trochę wychodzi sporządzenie jednego bochenka. Nie da się ukryć że wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No nie wiem gdyż podobny chleb ...prawie identyczny kupiony w porządnej piekarni kosztuje np: 4.70 i nie ma porównania smakowego.. do tego zwykłego za 1,90 na przykład :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja ostatnio piekę chleb na kamieniu do pizzy. Pyszny. Zresztą korzystam z Twojego przepisu.:)))
    Tylko robię różne eksperymenty z mąką.:) I spróbowałam też innego dodatku: ugotowanego ziemniaka. Nie mąkę ziemniaczaną tylko ziemniaka, dokładnie rozgniecionego. Średniej wielkości. Efekt naprawdę świetny.:)
    Nie sądzę, żeby ten chleb był droższy. Roboty przy tym niewiele, ma się pewność co w tym chlebie jest.:))) Smak o wiele lepszy i do tego satysfakcja, że się samemu zrobiło.:) Jak dla mnie: same plusy.:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł Grażynko z tym ziemniakiem, trzeba eksperymentować..posypywać ziarnami i nasionami...kreatywność jak najbardziej wskazana...ostatnio czytałam ze piekarnie spulchniają chleb bromem...z drugiej strony nie można dać się zwariować...ale taki domowy chlebek na niedzielne śniadanie bezcenne. Ja nie mam kamienia do pizzy piekę na jednym ze sterty kamieni leżących przed domem...mieszkam w górach, dzięki za odwiedziny...cieszę się ze mogłam zainspirować:))

    OdpowiedzUsuń