wtorek, 3 maja 2016

Wytrawna sałatka z arbuzem.



Już niedługo w sklepach będzie coraz więcej  smaczniejszych arbuzów dojrzałych w słońcu. Zazwyczaj jada się arbuza zwanego kawonem na słodko. W upalne dni świetnie gasi pragnienie. Ta zielona kula o czerwonym miąższu zawiera dużo wody, cukry proste i sacharozę.
Tym razem przepis na trochę nietypowy sposób podania arbuza w formie wytrawnej sałatki z serem feta. szczerze mówiąc  nie lubię dziwacznych połączeń to mi posmakowało. Dwa składniki i mamy pożywną, dietetyczna i zdrowa sałatkę na drugie śniadanie lub na kolację.


Potrzeba:
1/2 małego arbuza
100 g sera feta
4 łyżki soku z cytryny
pieprz
kilka listków świeżej mięty lub melisy.


Obranego arbuza kroimy w kostkę, usuwamy pestki. Ser feta trzemy na tarce o grubych oczkach smarując ją wcześniej odrobiną oleju wtedy ser się ładnie zetrze. Arbuza przekładamy do salaterki polewamy sokiem z cytryny, posypujemy fetą i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Dekorujemy listkami mięty lub melisy.

6 komentarzy:

  1. Ciekawa propozycja...nie wpadłabym na takie połączenie :)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam też w wersji skromniejszej: arbuz, feta i posypać prażonymi ziarnami dyni lub słonecznika. Od kilku letnich sezonów ta salatka to hit w mojej rodzinie. Na pewno wypróbuję też w wersji z miętą tym bardziej, że rozpleniła mi się w ogródku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam też w wersji skromniejszej: arbuz, feta i posypać prażonymi ziarnami dyni lub słonecznika. Od kilku letnich sezonów ta salatka to hit w mojej rodzinie. Na pewno wypróbuję też w wersji z miętą tym bardziej, że rozpleniła mi się w ogródku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe połączenie. Obie rzeczy oddzielnie bardzo lubię, muszę spróbować połączyć.:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja z kolei używam tylko arbuza, niewielkiej ilości fety i odrobiny (naprawdę, dwie-trzy szczypty to max!) soli :) Widzę, że połączenie fety i arbuza jest dość popularne, a ja naiwna myślałam, że wymyśliłam coś nietypowego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam arbuza, słodki soczysty.

    OdpowiedzUsuń