poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Rzeżucha łąkowa - naturalna dawka jodu




 Dziś  polecam obiad z rzeżuchą łąkową. Klopsiki w sosie pomidorowym z pysznym włoskim makaronem  occhi di lupo - oczy wilka, posypane parmezanem oraz świeżymi listkami i kwiatkami rzeżuchy łąkowej. Przyprawa rzeżuchowa rwana wprost  z ogrodowego trawnika póki nie skoszony. Zamiast kupować  rukolę w sklepie, wolę zastąpić ją  ziołem z ogrodu. Mam za darmo wspaniałą rzeżuchę, świeżą, chrupiącą pełną witaminy A oraz cennego zwłaszcza  tu w górach jodu.
 Rzeżucha rośnie całymi stadami na podmokłych  łąkach  kwitnąc od kwietnia do czerwca co nadaje im niezwykłego uroku. Każdy zapewne wie jak ona wygląda to niewysoka bylina z białymi lub jasno-fioletowymi kwiatami, ma dwa rodzaje liści: przyziemne układające się w rozetę oraz te wyrastające z łodygi. Jako przyprawy używa się  dolnych o przyjemnym ostrym smaku przypominającym połączenie rzodkiewki i chrzanu. Roślina ma właściwości czyszczące krew,działa moczopędnie, wzmacnia siły odpornościowe organizmu.
To doskonała przyprawa do sałatek, surówek, maseł ziołowych, past twarogowych, jajek do posypywania pieczonych mięs, potraw z grilla.





Jednym z przykładów podania rzeżuchy jest  sałatka z ananasa z cebulą na ostro.




Sałatka z ananasa i cebuli na ostro:
Potrzeba:
pół świeżego ananasa
2 czerwone cebule
szklanka liści rzeżuchy łąkowej

na sos;
 pół szklanki majonezu
pół łyżeczki ostrej musztardy
2 łyżki soku z cytryny
4-5 kropli sosu tabasco
szczypta pieprzu białego i kajeńskiego
jajko ugotowane na twardo
sól, szczypta cukru pudru.



Jako pierwszy przygotowujemy sos: żółtko ucieramy z majonezem, sokiem z cytryny, musztardą, sosem tabasco, pieprzem białym i kajeńskim, solą i szczyptą cukru, lekko chłodzimy.  Cebulę obieramy, kroimy w kostkę układamy na sicie, przelewamy wrzątkiem a następnie zimną wodą, osączamy. Ananasa obieramy, kroimy w cienkie słupki, łączymy z cebulą i połową rzeżuchy, polewamy sosem i mieszamy. Posypujemy posiekanym białkiem i pozostałą rzeżuchą.



Opracowano na podstawie Hanna Szymanderska" Z łąki na talerz"


2 komentarze:

  1. Ciekawe czy u mnie gdzieś to rośnie. Muszę poszukać, bo mam na nią wielką ochotę.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. na pewno...rośnie wszędzie na łąkach...:))

    OdpowiedzUsuń