środa, 23 marca 2016

Ciasto proste szybkie, bezglutenowe, zdrowe, genialne





Świat zwariował na punkcie zdrowia i zdrowego odżywiania, zdrowego stylu życia. Wolimy sami przygotować sobie potrawy nie bacząc na brak czasu, taszcząc do pracy pojemniczki z jedzeniem. Nastała era pojemników, przynajmniej wiemy co w nich jest. Nie dam się jednak zwariować i ograniczyć przez kolejną dietę cud  skomponowaną przez panią dietetyczkę na zasadzie dziś 20 dag tego ugotowanego na parze, posypanego tym a jutro co innego grillowane podane z czym innym. To ogranicza moją wolność kulinarną. Lubię jednak wiedzieć czego dostarczam sobie z pożywieniem i na pewno to nie jest to autosugestia gdyż  te witaminy, enzymy, mikroelementy są nam porostu niezbędne. Dlatego tak wspaniałe jest ciasto, które znalazłam na blogu Gosi  Kalemby Drożdż...Oryginalną wersje możecie znaleźć  w TROCHĘ INNEJ CUKIERNI.



Ciasto z marchwi i mąki gryczanej to samo zdrowie. Zmielona drobno gryka ma szarobrązowy kolor, ciekawy smak, niski indeks glikemiczny, wysoką zawartość białka roślinnego. Jest świetna dla osób chorych na cukrzyce, osłabionych i rekonwalescentów. Można wzbogacać nią pieczone w domu chleby i bułki gdyż podnosi wartość odżywczą tych produktów, wydłuży ich trwałość. Takie pieczywo będzie miało bardzo pożądany w dzisiejszych czasach niski indeks glikemiczny a białko roślinne w nim zawarte obniża poziom cholesterolu.Ponieważ nie zawiera glutenu mąka ta jest świetną alternatywą dla osób na niego uczulonych. Za gryką przemawia też zawartość w niej mikroelementów takich jak magnez, potas, fosfor i cynk, spora ilość wapnia, miedzi i manganu.

Ciasto marchewkowe na mące gryczanej jest puszyste, smakuje wyśmienicie i o ile nie zjecie go od razu długo zachowuje świeżość. W tym dniu kiedy go piekłam naszła mnie ochota na czekoladowy smak wsypałam więc do niego dwie łyżki kakao.


Ciasto marchewkowe na mące gryczanej:

Potrzeba:
 1 szklanka surowej tartej marchewki na drobnych oczkach
1 szklanka mąki gryczanej
3/4 szklanki cukru trzcinowego
pół torebki cukru wanilinowego lub jak macie taki z naturalną wanilią to jeszcze lepiej
1/3 szklanki oleju lub oliwy z oliwek
2 lub 4 jajka wtedy będzie bardziej puszyste
pół łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka cynamonu
2 łyżki kakao


Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem następnie dodajemy oliwę dalej mieszając . Sypkie składniki łączymy w misce dodajemy marchewkę. Następnie mąkę z resztą sypkich dodajemy po łyżce do jajek nadal ubijając. Wylewamy na blaszkę  20/20 wysmarowaną tłuszczem bądź wyłożoną papierem.  Pieczemy  25-30  w temp 180 stopni.

Proste szybkie, bezglutenowe, zdrowe i genialne dzięki Gosi.

6 komentarzy:

  1. Prawda - świat oszalał, ale to jest dobre szaleństwo :) Ja sama też noszę pojemniki do pracy, bo ile można jeść kanapki? ;) Albo hot dogi z żabki, którymi nie idzie się najeść. Jednak nie wolno przesadzać, bo niektórzy potrafią na wesele przynieść własne jedzenie. Tak się nie robi i powinno się znać umiar we wszystkim. Zdrowe to musi być podejście i cieszę się, że je masz :)
    Pozdrawiam, a przepis na pewno wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na wesele Asiu..?? tego jeszcze nie grali....ale czasami szkoda tych ciężko wypracowanych kilogramów na minus stracić w jedna noc..:)) ja tez nosze pojemniczki:)) wiadomo we wszystkim złoty umiar:)) u mnie w pracy śmieją się ze chodzę z torbami ..ale te pojemniczki nie wejdą do torebki . pozdrawiam ciepło:))

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. tak Kamilo...autorski specjalistki Gosi od zdrowego jedzenia:)

      Usuń
  3. Super, zwłaszcza że bezglutenowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Aga, każdy nowy przepis do kolekcji bezglutenowych potraw jest ważny:))

      Usuń