wtorek, 24 marca 2015

Pożywna jaglana zupa odkwaszająca.






Odkwaszająca zupa z kaszy jaglanej
Bardzo łatwa w przygotowaniu,  zdrowa i pożywna. Czym jest kasza jaglana? To  najstarsza kasza, przyrządza się ją z prosa uprawianego już w epoce neolitu. Jest jedną z niewielu kasz zasadotwórczych. Ma mało skrobi natomiast dużo łatwo przyswajalnego białka. Sporo witamin z grupy B(B1,B2,B6) oraz żelazo i miedź. Jest lekko strawna nie zawiera glutenu. Ma właściwości anty wirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych. Duża zawartość krzemionki  świetnie działa na włosy skórę i paznokcie. Krzem odgrywa tutaj dużą rolę w mineralizacji kości. Lecytyna oraz witamina E korzystnie wpływają na pamięć i koncentrację. To już jest chyba wystarczająco dużo powodów by wprowadzić ją do swojej diety. Z kaszą jaglana można wyprawiać kulinarne cuda, przyrządzać na ostro lub słodko. Jeść codziennie pod inną postacią …link do jaglanych szaleństw tutaj.http://gotujzdrowo.com/
Pamiętam , że jako dziecko byłam zachęcana przez babcię do jedzenia tej kaszy ale z nic świecie nie mogłam jej polubić teraz oswajam się powoli tzn. bardziej uczę się jej jeść i stosować w codziennej diecie gdyż  o dziwo teraz mi smakuje. Póki co z braku czasu poszłam na łatwiznę. Gotuje prostą warzywna zupę z kaszy jaglanej, którą zawsze mam pod ręką to znaczy w lodówce i zajadam kiedy złapie mnie głód to moja metoda na niego.


Pożywna zupa jaglana odkwaszająca dla zapracowanych.
Potrzeba:
4-5 marchewek
2 pietruszki
Kawałek selera
½ szklanki kaszy jaglanej
2 łyżki kopru i natki pietruszki
1 łyżka masła
Sól, pieprz ziele angielskie
2,5 litra wody.
Do gorącej wody wsypujemy przepłukaną kilkakrotnie na sicie kaszę jaglaną, dodajemy masło i gotujemy. W tym czasie obrane warzywa ścieramy na tarce i dodajemy do kaszy wraz z przyprawami. Gotujemy ok 30 minut pod koniec posypując zieleniną. Zupa gotowa.
Gdy zupełnie brakuje czasu wystarczy dodać do kaszy mrożone warzywa pokrojone w słupki.
Po co odkwaszać organizm tzn przywracać mu równowagę... ? Ponieważ jemy bardzo dużo zakwaszających produktów jak mięso, słodycze kawa mniej natomiast owoców, warzyw by zbilansować te proporcję powinniśmy jeść 80% produktów zasado twórczych a 20% kwasotwórczych dla zainteresowanych więcej tutaj.....KLIK

Do Malinowego zawitała wiosna, zaczęło się najpierw od własnych nowalijek parapetowych: szczypioru z cebuli oraz szczypiorku którego karpy wykopałam jesienią wsadziłam do doniczek i przechowałam przez zimę na zewnątrz gdy zachciało się nam zieleniny przeniosłam doniczkę do kuchni, woda plus ciepło i szczypiorek gotowy.




Kilka krokusów z mojego ogrodu..przedsmak tego co czas czeka w doli Chochołowskiej,..tam dopiero za dwa tygodnie z okładem zakwitnie cały łan, musimy to zobaczyć:)





3 komentarze:

  1. Piękne krokusy masz w ogrodzie :D Też ostatnio posadziłam w ogródku przy ścieżce brukowej prowadzącej do domu i teraz każdy powrót do domu jest znacznie przyjemniejszy :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie....marzy mi się taka wybrukowana ścieżka....Brukarstwo..czytasz w mich myślach:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe zdjęcia :) Pieknie Ci cebulki kwitną. Ja też mam w kuchni podobne :) Koniecznie musze te rejony kiedyś odwiedzić!

    Vitek / brukarstwo Wrocław

    OdpowiedzUsuń