Odkwaszająca zupa z kaszy jaglanej
Bardzo łatwa w przygotowaniu, zdrowa i pożywna. Czym
jest kasza jaglana? To najstarsza kasza, przyrządza się ją z
prosa uprawianego już w epoce neolitu. Jest jedną z niewielu kasz
zasadotwórczych. Ma mało skrobi natomiast dużo łatwo przyswajalnego białka.
Sporo witamin z grupy B(B1,B2,B6) oraz żelazo i miedź. Jest lekko strawna nie
zawiera glutenu. Ma właściwości anty wirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych.
Duża zawartość krzemionki świetnie
działa na włosy skórę i paznokcie. Krzem odgrywa tutaj dużą rolę w mineralizacji
kości. Lecytyna oraz witamina E korzystnie wpływają na pamięć i koncentrację.
To już jest chyba wystarczająco dużo powodów by wprowadzić ją do swojej diety. Z
kaszą jaglana można wyprawiać kulinarne cuda, przyrządzać na ostro lub słodko. Jeść
codziennie pod inną postacią …link do jaglanych szaleństw tutaj.http://gotujzdrowo.com/
Pamiętam , że jako dziecko byłam zachęcana przez babcię do
jedzenia tej kaszy ale z nic świecie nie mogłam jej polubić teraz oswajam się powoli
tzn. bardziej uczę się jej jeść i stosować w codziennej diecie gdyż o dziwo teraz mi smakuje. Póki co z braku
czasu poszłam na łatwiznę. Gotuje prostą warzywna zupę z kaszy jaglanej, którą
zawsze mam pod ręką to znaczy w lodówce i zajadam kiedy złapie mnie głód to
moja metoda na niego.
Pożywna zupa jaglana odkwaszająca dla zapracowanych.
Potrzeba:
4-5 marchewek
2 pietruszki
Kawałek selera
½ szklanki kaszy jaglanej
2 łyżki kopru i natki pietruszki
1 łyżka masła
Sól, pieprz ziele angielskie
2,5 litra wody.
Do gorącej wody wsypujemy przepłukaną kilkakrotnie na sicie
kaszę jaglaną, dodajemy masło i gotujemy. W tym czasie obrane warzywa ścieramy
na tarce i dodajemy do kaszy wraz z przyprawami. Gotujemy ok 30 minut pod
koniec posypując zieleniną. Zupa gotowa.
Gdy zupełnie brakuje czasu wystarczy dodać do kaszy mrożone
warzywa pokrojone w słupki.
Po co odkwaszać organizm tzn przywracać mu równowagę... ? Ponieważ jemy bardzo dużo zakwaszających produktów jak mięso, słodycze kawa mniej natomiast owoców, warzyw by zbilansować te proporcję powinniśmy jeść 80% produktów zasado twórczych a 20% kwasotwórczych dla zainteresowanych więcej tutaj.....KLIK
Do Malinowego zawitała wiosna, zaczęło się najpierw od własnych nowalijek parapetowych: szczypioru z cebuli oraz szczypiorku którego karpy wykopałam jesienią wsadziłam do doniczek i przechowałam przez zimę na zewnątrz gdy zachciało się nam zieleniny przeniosłam doniczkę do kuchni, woda plus ciepło i szczypiorek gotowy.
Kilka krokusów z mojego ogrodu..przedsmak tego co czas czeka w doli Chochołowskiej,..tam dopiero za dwa tygodnie z okładem zakwitnie cały łan, musimy to zobaczyć:)
Piękne krokusy masz w ogrodzie :D Też ostatnio posadziłam w ogródku przy ścieżce brukowej prowadzącej do domu i teraz każdy powrót do domu jest znacznie przyjemniejszy :D
OdpowiedzUsuńDokładnie....marzy mi się taka wybrukowana ścieżka....Brukarstwo..czytasz w mich myślach:))
OdpowiedzUsuńWspaniałe zdjęcia :) Pieknie Ci cebulki kwitną. Ja też mam w kuchni podobne :) Koniecznie musze te rejony kiedyś odwiedzić!
OdpowiedzUsuńVitek / brukarstwo Wrocław