środa, 16 lipca 2014

Tarta z malinami



Owoce, owoce pyszne świeże, surowe, zamknięte w słoikach na zimę. Niektóre nie dotrwają jak  galaretka z leśnych mali,. najlepsza od razu po zrobieniu. Polewam nią jeszcze ciepłą tartę z sosem waniliowym i świeżymi malinami. Tartę robi się bardzo szybko.Wystarczy kupić gotowe ciasto francuskie i ugotować krem budyniowy.
 Tarta malinowa z sosem waniliowym.

Gotowe ciasto francuskie 
 50 dag świeżych malin
1/4  szklanki cukru
łyżka soku z cytryny.

Sos waniliowy :
3 żółtka
2 łyżki stołowe cukru
2 łyżki stołowe cukru waniliowego
(2 opakowania po 9 g)
1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
1 strąk wanilii
450 ml mleka
 Wanilię przecinamy wzdłuż , końcówka noża wyskrobujemy rdzeń. Żółtka ubijamy razem z cukrami na gładka masę, dodajemy mąkę i rdzeń wanilii. Wlewamy mleko, dodajemy strąk wanilii, mieszamy po czym gotujemy na małym ogniu ciągłe mieszając aż sos zgęstnieje nie może się gotować. Po ugotowaniu wyciągamy strąk wanilii.

Galaretka malinowa
25 dag malin ogrzewamy razem z cukrem( 1/4 szklanki) zagotowujemy , dodajemy sok z cytryny i przecieramy przez sito.

Ciasto francuskie pieczemy w tortownicy. Po wystudzeniu wylewamy ciepły sos malinowy układamy maliny i polewamy galaretką malinową.






2 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie. A u mnie jeszcze maliny nie owocują... Dopiero uwijają się w nich pszczoły.

    OdpowiedzUsuń
  2. a jak smakuje ja uwielbiam ciasto francuskie:))

    OdpowiedzUsuń