niedziela, 6 kwietnia 2014

Chochołowska - świątynia krokusów



Chochołowska, świątynia krokusów
Siedemnaście kilometrów marszu w obydwie strony i bajeczny widok .. morze liliowej mgiełki, nad kwiatami unosi się się słodki zapach szafranu... w oddali ośnieżone szczyty..To cudo można zobaczyć tylko parę dni w roku..Tym razem udało nam się z terminami i pogodą..
  

Krokus czyli szafran uprawny to maleńkie cudo jest byliną. Osiąga wysokość około 20 cm . Nazwa szafran pochodzi od arabskiego słowa " zafran" które oznacza " być żółtym" . Krokusy uprawia się w wielu krajach dla cennej przyprawy zwanej szafranem. Cena szafranu jest porównywalna do ceny złota .Można go jednak zastąpić innymi przyprawami o podobnych właściwościach, dlatego coraz rzadziej się go uprawia i znika on jednocześnie z naszych kuchni . Zbiera się żółte znamiona słupka które wycina się z kwiatów i suszy. Z 80 - 100 tys kwiatów uzyskuje się 1 kg szafranu. Z 1 hektara plantacji można uzyskać w pierwszym roku 6 kg szafranu a w drugim 20 kg. Uprawa szafranu jest bardzo pracochłonna i kosztowna.  Szafran użyty w małej ilości jako przyprawa wzmacnia żołądek i przyspiesza trawienie. Pachnie ostro, charakterystycznie,  ma gorzkawy i korzenny smak. Jako przyprawę stosuje się go w minimalnych ilościach Barwi potrawy na piękny żółty kolor. Rozpuszcza się go najpierw w małej ilości wody i mleka a dopiero potem dodaje do potraw.

 Na najbliższe święta upiekę chyba babkę szafranową

Potrzeba: (wszystkie składanki o temperaturze pokojowej):
- 2 i ¾ szklanki mąki pszennej
- 2 i ½ szklanki drobnego cukru
- 230 g masła
- 4 jaja
- 1 szklanka ciepłego mleka 3,2%
- ½ łyżeczki nitek szafranu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ łyżeczki soli
Masło ucieramy mikserem aż będzie puszyste następnie dodajemy cukier, rozcieramy a następnie po jajku cały czas miksując. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia a szafran rozpuszczamy  ciepłym  mleku. Do masy jajecznej dodajemy powoli na przemian mąkę z mlekiem ucierając mikserem. Dokładnie mieszamy całą masę i wylewamy do wysmarowanej tłuszczem formy , pieczemy godzinę w temp 175 stopni.. 




Krokusy w Chochołowskiej są pod ochroną i nie wolno ich nawet tknąć. Szafran można kupić w sklepie .

4 komentarze:

  1. To naprawdę????????? Żaden fotoszop-pracz ;) ???????????? Zachwycające :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak jeszcze piękniej na żywo:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasiu zdrowych i radosnych Świąt życzę, oczu ucieszonych kwitnieniem, smaczności i ślicznych pisanek oraz miłych chwil z rodziną. Wesołego Alleluja! Ania z Zielonej Zagrody

    OdpowiedzUsuń