poniedziałek, 21 października 2013

Na jesienne chłody - hamburger farmerski

Na jesienne chłody - hamburger farmerski , to domowy fast food, smaczny wcale nie taki tuczący, ciabattę można zastąpić bułką razową lub z ziarnami. Może to nie będzie najdroższy hamburger na świecie w cenie 95 funtów (120 euro), który znalazł się w menu restauracji sieci Burger King w Londynie. Kanapka, zdaniem Burger Kinga, dostarcza niesamowitych rozkoszy dla podniebienia. W jej składzie znajduje się wołowina Wagyu, czarne trufle i cebulki szampańskie, bardzo stary gęsty ocet balsamiczny, różowa gruboziarnista sól Himalajska,  majonez domowej roboty... Rekordowo drogi hamburger dostępny jest tylko po złożeniu wcześniejszego zamówienia przez telefon. Produktów do tego luksusowego hamburgera  nie znajdziemy w żadnym markecie ale czy zjedzenie go to nie snobizm ?.... Domowy hamburger przygotowany z dobrych produktów będzie smaczniejszy i chyba  bezecny bo zrobiony własnoręcznie. Majonez z łatwością możemy sobie ukręcić z oleju i żółtek. Wprawdzie jesień na szczęście mamy ciepłą i miłą, oby jak najdłużej taka została. Przepis na dużo tańszego  hamburgera farmerskiego zawsze się przyda. Pożywny przyrządzony w domu, zaspokoi wilczy apetyt gdy zmarznięci wrócimy z pracy. Kto nie lubi świeżo usmażonego mieleńca w ciepłej bułce z warzywami z wyciekającymi sosami przy każdym gryzie?  Przygotowuje się go szybko i łatwo. Wystarczy kupić mięso w sklepie gdzie  od razu nam go zmielą ( Przynajmniej wiemy co jemy) to już połowa pracy przy naszym hamburgerze, następne to przygotowanie ulubionych warzyw, pomidora, cebuli,  ogórka konserwowego i papryki oraz sosów np: czosnkowego,  1000 wysp,  majonezowego,  keczupu. Przekrojenie ciabatty, usmażenie kotletów i tyle..

Hamburger farmerski
Potrzeba
250 g mielonego mięsa, najlepiej wołowiny
pół  cebuli
kilka ziarenek kolendry
ząbek czosnku
sól, pieprz
1 ciabatta
olej do smażenia
ulubione sosy, keczup, czosnkowy, musztarda,majonez
pokrojone świeże warzywa: pomidor, papryka, sałaty, cebula
marynowany ogórek

Wykonanie:
 Do mielonego mięsa dodajemy posiekaną i podsmażoną cebulę oraz czosnek rozgnieciony w moździerzu z ziarnami kolendry, doprawiamy solą i pieprzem, formujemy hamburgera rękami zwilżonymi wodą i smażymy na patelni. Ciabattę przekrawamy na pół podgrzewamy na patelni smarujemy ulubionymi sosami  dodajemy usmażonego hamburgera na to warzywa. Najsmaczniejszy hamburger na świecie gotowy....




Taką jesień lubię

Niestety nie udało się zrobić wina z dyni w dyni, naturalny baniaczek  wprawdzie nie zrobił wielkiego BUM! ale  zaczął przeciekać. Musiałam przelać zawartość do szklanego teraz bulka , czyli pracuje, robi się winko .


1 komentarz: