czwartek, 18 października 2012

Taką jesień to lubię.













Prawdziwa złota - polska, ciepła. Z odrobiną błękitu z koszami pełnymi grzybów, z ostatnimi bukietami z zapachem pieczonych jabłek pod kruszonką. tylko czasu mało na wszystko jak zwykle...bo zachciało mi się uczyć.....ale na pieczenie jabłek mam..



















Jabłka pod kruszonką:


Potrzeba :1 kg kwaśnych jabłek
1/2 cytryny
3 łyżki rodzynek, ewentualnie 2 łyżki płatków migdałowych
15 dag mąki
10 dag cukru
1 cukier wanilinowy
10 dag zimnego masła

Jabłka obrane, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w ćwiartki  układamy w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy cytryną i posypujemy rodzynkami oraz migdałami. Przygotowujemy kruszonkę W misce mieszamy mąkę , cukier , cukier wanilinowy dodajemy posiekane masło i rozcieramy palcami aż powstanie kruszonka, którą posypujemy jabłka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ( góra - dół0 ok. 30 minut aż się ładnie zrumieni.

9 komentarzy:

  1. Ty jednak jesteś artystką fotografii oraz aranżacji przyrodniczych.Piękna ta jesień na Twoich fotkach.A i jabłka pod kruszonką "brzmią" smakowicie.Pozdrawiam pięknie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i są smakowite i szybkie do zrobienia Isiu i dzięki:))

      Usuń
  2. Złota , purpurowa , pachnąca grzybami i garbnikami... Taka i ja uwielbiam.Pięknie ja pokazałaś.Miłego dnia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki Basiu,..tak to nieuchwytne krótkie momenty:))

      Usuń
  3. Piękna jesień. Faktycznie. Ja mam teraz okazję, żeby obserwować piękno poranków. :))) Dziecię zaczęło chodzić do przedszkola, a że blisko, to tuptamy sobie. To wczesne wstawanie jest straszne, ale przyroda to wynagradza sowicie. :))) Wpisałam sobie wreszcie Twój nowy adres i będę zaglądać. Pozdrawiam serdecznie :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Byłam u Ciebie... bardzo nowocześnie..:)

      Usuń
    2. Tja... Nowocześnie i u...ciążliwie. Dużo różności, nowych funkcji, trzeba każdy komentarz zatwierdzać itp. itd... Niektórzy unowocześnianie rozumieją jako ułatwienie korzystania z czegoś, inni wprost odwrotnie. Ci z Onetu należą raczej do "innych"

      Usuń
  4. ... taka jesien tez bardzo lubie !!!!

    OdpowiedzUsuń