sobota, 25 lutego 2017
Pieczony kurczak z pomidorkami koktajlowymi.
Kolejny przepis na kurczaka, tym razem pieczonego z pomidorkami koktajlowymi a właściwie to fileta. Doskonały pomysł na obiad do domu lub do pracy zapakowany oczywiście do pudełka.
Potrzeba:
2 filety z piersi kurczaka.
4 łyżki oliwy z oliwek.
sól
2 łyżki świeżej posiekanej bazylii
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku
pieprz
słodka i ostra papryka
zioła prowansalskie
pomidorki koktajlowe 20 dag
Jako dodatek sałata i ugotowana komosa ryżowa
Filety z kurczaka po umyciu nacinamy nożem wzdłuż tak by powstała kieszonka, smarujemy oliwą z oliwek wkładamy bazylię oraz pietruszkę, zamykamy. Wierzch nacieramy zgniecionym czosnkiem, solimy, oprószamy pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz ziołami prowansalskimi, skrapiamy oliwą. Filety oraz pomidorki koktajlowe wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą, przykrywamy pokrywką, pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Fileta można podawać z sałatą lub ugotowaną komosą ryżową. Quinona - ryż peruwiański zwany "świętym zbożem Inków" to źródło pełnowartościowego białka oraz kwasów tłuszczowych, wykazuje działanie przeciwalergiczne, przeciw zapalne i immunostymulujące jest spokrewniona z polską komosą białą - lebiodą. Gotuje się tę kasze podobnie jak ryż. Należy wypłukać ją pod zimną wodą, gotować 10- 15 min w proporcji 1:2 ( 1 szkalnka komosy - dwie szklanki wody)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i bardzo dziękuje
OdpowiedzUsuńdzieki:))Sylwio:))
Usuń