sobota, 9 stycznia 2016
Ciasto fit z wiśniami.
Cykl ciast z wiśniami w roli głównej rozpoczynam od ciasta bez cukru z dodatkiem miodu i mąki orkiszowej. Dlaczego teraz zimową porą? Owoce śpią przecież jeszcze w malutkich pączkach na drzewie. W lodówce cała szuflada zamrożonych wiśni, czeka by uruchomić zapasy. Przy okazji dzielę się ciekawymi moim zdaniem przepisami na ciasta z tymi owocami. Kto nie zawiewórkował wiśni, zapiski może zachować w lecie będą jak znalazł. Tego lata nasze trzy wiśniowe drzewa bardzo obrodziły, część owoców których nie zdążyliśmy przerobić z braku czasu na konfitury, soki, dżemy i kompoty wylądowały bez pestek oczywiście w zamrażarce. Potem bardzo łatwo je wyjąć ugotować kompot tudzież nalewkę zalać. Zamrażalinkowe skarby są wtedy jak znalazł.Owoce te bardzo dobrze się mrożą i zachowują smak oraz strukturę.
Ponieważ jest tuż po świątecznym smakowaniu, większość z nas przesyconych ciastami patrzy jakby tu zjeść jak najmniej. Zaczynam od ciasta fit, małej zdrowej przekąski, bez wyrzutów sumienia. Potem przepyszne ciasto z wiśniami w roli głównej oraz typowo niedzielny placek szybki w przygotowaniu w sam raz do porannej świątecznej kawy kolejne to ciasto wiśniowy ful wypas na bardzo uroczyste okazje....jeszcze go nie piekłam.
Zaczynam od wiśniowego ciasta fit.
Cisto Fit z wiśniami.
Potrzeba:
2 szklanki płatków owsianych dla bez glutenowoców taki specjalne bez glutenu są też
100 g płatków migdałowych
1 szklanka mąki orkiszowej, jak ktoś nie ma może być zwykła pszenna
50 g wiórków kokosowych
5 łyżek płynnego miodu( tato dzięki ci, że masz pszczoły :))
1 jajko
100g roztopionego masła
1 szklanka mleka ( mleko wlewajmy na końcu gdy ciasto będzie zbyt suche można po odrobinie dodawać to nie może być sucha klucha zbyt lejące też nie)
szczypta soli.
2 szklanki wydrylowanych świeżych lub mrożonych wiśni
Sypkie składniki mieszamy ze sobą dodając na końcu wystudzoną stopioną margarynę oraz mleko, pozostawiamy na ok 10 minut by się dobrze połączyły. Następnie dwie trzecie ciasta przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary:20/30) na to układamy wiśnie na które dajemy resztę ciasta. Pieczemy w piekarniku 200 stopni przez 30-45 min do zrumienienia.
Można też użyć innych owoców.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Też takie fit chcę!
OdpowiedzUsuńoki dobra:))
OdpowiedzUsuń