piątek, 15 stycznia 2016
Zupa kremowa warzywno - buraczkowa z gruszką
Bardzo syta na pewno zdrowa, pyszna zupa warzywna z buraczkami w roli głównej.
O zdrowotnych właściwościach buraków jest bardzo dużo informacji. Najważniejsze to te, że mają dużo cennych witamin oraz minerałów, między innymi zawierają kwas foliowy. Przyczyniają się do produkcji żelaza w naszym organizmie. Dostarczają dużo potasu i magnezu.
Zawierają bardzo dużo błonnika są nisko kaloryczne a jednocześnie zawierają sporo cukrów tylko tych lepiej przyswajalnych. Polecane są w postaci soku dla osób oprawiających sporty dając zastrzyk energii tzw. legalny doping sportowy na brak energii, jednocześnie osoby z niskim ciśnieniem nie powinny ich pić na noc ponieważ je obniżają. Buraki są wiec wszechstronne a przynajmniej takie krążą o nich trochę sprzeczne informacje.
Wniosek nasuwa się więc taki niezależnie od tego na co są dobre lub nie jeżeli mamy ochotę je zjeść to zaufajmy swojemu organizmowi i jedzmy. Zupa na którą podam przepis jest na pewno bardzo zdrowa i sycąca, szybka w przygotowaniu. Dodatek imbiru sprawia, że rozgrzewa.
zupa kremowa warzywno - buraczkowa z gruszką
Potrzeba:
9 średnich buraczków
3 marchewki
1 korzeń małego selera
1 korzeń pietruszki
3-4 ząbki czosnku można mniej
listek laurowy
odrobina majeranku
pieprz, sól do smaku
szczypta kurkumy, imbiru ( lub starty korzeń świeżego, zetrzeć odrobinę)
3 gruszki
sok z jednej cytryny, odrobina startej skórki.
Obrane buraczki gotujemy 20 min w garnku ok 2 litry. Na patelni podsmażamy pozostałe warzywa pokrojone w kostkę na koniec dodajemy czosnek. Przekładamy warzywa do garnka z burakami dodajemy przyprawy w razie konieczności dolewamy wody gotujemy ok 10 minut, następnie dodajemy pokrojone gruszki i gotujemy pięć minut. Teraz sok i skórka z cytryny. Następnie blendujemy, jeżeli trzeba doprawiamy wedle uznania. Posypujemy dużą ilością świeżego kopru lub szczypiorku posiekanego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz