Pizza z cukinią to bardzo ciekawy przepis, być może ostatni w tym roku pomysł jak jeszcze wykorzystać to smaczne warzywo w kuchni. Trochę się obawiałam co z tej kombinacji wyjdzie ale do odważnych świat należy. Miałyśmy też razem z moją córą Asią merytoryczne wsparcie gdyż w tym przypadku gotujemy według przepisów tak znanych kucharzy jak Paskal i Okrasa.Wpadek kulinarnych chyba nie będzie. Podoba nam się ten pomysł jednego ze sklepów sieciowych. Po pierwsze gdy idę na zakupy mam gotowe przepisy w formie praktycznych ulotek na których przy każdym produkcie są kratki do zaznaczenia co już kupiłam. Po drugie jasny opis dla młodego społeczeństwa wychowanego na kulturze obrazkowej oraz na stronie internetowej sklepu dokładny film jak to zrobić. Po trzecie mniej więcej podana cena dania dla czterech osób, którą można jeszcze zmodyfikować kupując określone produkty jeszcze taniej np gdzie indziej. Kto chce iść na łatwiznę bierze specjalną torbę oraz ściągę- listę zakupów potem gotuje. Po czwarte odpada odwieczny problem: A co by tu ugotować dziś na obiad ? Zamiast o pizzy rozgadałam się trochę o tym Paskalowym i Okrasy gotowaniu. Wszystko przez Szpinaka, który poruszył na swym blogu temat ŻYCIE BEZ TELEWIZORA jak ktoś chce poczytać to zapraszam znajdziecie tam link do artykułu obrzydzającego taki sposób robienia zakupów i gotowania ponieważ jest to niedobre, paskudnie wygląda i wcale tyle nie kosztuje ile proponują. Takie podejście do tematu to doskonały przykład, że jak się chce to wszystko można pokazać albo pięknie lub brzydko czyli na tak zwaną manipulację.
Wracając do pizzy na którą zraz podam przepis tym razem obydwie z Asią byłyśmy Pascalem po połowie ona zrobiła ciasto a ja resztę.
Pizza z cukinią;
Ciasto:
190 ml wody
3 dag drożdży
35 dag mąki
szczypta soli
łyżeczka cukru
5 malutkich cukinii
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta pieprzu
szczypta soli
szczypta cukru
Delikatnie podgrzewamy wodę. Do większej miski wrzucamy drożdże zalewny letnią wodą, dodajemy łyżkę mąki i szczyptę cukru , mieszamy. Gdy zaczyn podrośnie wsypujemy mąkę przesianą, szczyptę soli i 2 łyżki oliwy z oliwek i wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej masy. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Sos cukinio wy;
Odkrawamy końce cukinii kroimy je na grube plastry jak ktoś ma porządny mikser z turbodoładowaniem to miksuję , my zmieliłyśmy ją przez maszynkę.Następnie na rozgrzaną na patelnię wlewamy oliwę ok 2 łyżek, wrzucamy cukinię, doprawiamy sola , pieprzem i cukrem. Mieszamy aż odparuje woda.
Pozostałe produkty:
1 pomidor
2 łyżki oliwy z oliwek
5 dag salami
ostra mielona papryka
listki świeżej bazylii
1 kulka mozzarelli
10 czarnych oliwek
10 dag sera gouda
sól
pieprz
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat oprószony mąką. rozwałkowujemy i robimy okrąg. Wykładamy na blachę wysmarowana tłuszczem i posypaną mąką. Rozprowadzamy pure z cukinii i rozkładamy trochę startego sera gouda, plasterki pomidora , oliwki, salami, paski mozzarelli, salami oraz resztę goudy. Posypujemy ostrą papryką, solą , pieprzem i listkami bazylii. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210 stopni ( góra - dół) przez 30- 40 minut. upieczona pizzę polewamy 2 łyżkami oliwy i ozdabiamy bazylią.
Wyglada pysznie.Chyba spróbuję.A ja zapraszam do siebie na letnio-jesienne klimaty.Miłego dnia:)
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością odwiedzę w wolnej chwili...
UsuńCzy w przepisie podana jest prawidłowa ilość drożdży? nie powinno być 3 dag drożdży...? Bo 30 dag drożdży to 3 kostki! Chyba, że coś ja pokręciłam z przelicznikiem ;)
OdpowiedzUsuńDobrze że takie dobre duszki czuwają o przytomnym umyśle..już błąd naprawiam..doświadczony kucharz by sobie poradził..ale nowicjusz...rzucił by chyba ta pizzą w mojego bloga..dzięki..:))
UsuńBardzo lubię cukinie, ale jeszcze nigdy nie miałam okazji próbować jej na pizzy. Naprawdę bardzo smaczny przepis i na pewno jeszcze nie raz z niego skorzystam. :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń