Lubię warzywa za ich smak i przede wszystkim kolor. Nie mam wielkiego warzywnika. ale zawsze coś posieję i posadzę choćby odrobinę zielonego kopru czy pietruszki by mieć najświeższe, najcenniejsze zerwane prosto z grządki. Czarna papryka, żółta cukinia, czerwona cebula wabią kolorami i pysznie smakują. Wielkim zaskoczeniem w tym roku były jednak pomidory, których krzaki dostałam od sąsiadki, czekałam aż dojrzeją by słodkie, czerwoniutkie nagrzane słońcem zjeść. Czekam i czekam, podlewam zaglądam a one cały cały czas są żółte i tylko lekko pomarańczowe. Gdzie ta czerwień pomidorowa? Postanowiłam je w końcu zerwać gdy zrobiło się zimno w nadziei, że dojdą w domu. Zrywam z krzaka a tu okrągłe owoce są miękkie. I jak tu się ma do tego znana anegdota:: " Mamo dlaczego te jagody są takie czerwone? Bo są jeszcze zielone dziecko!" Powinno być: Dlaczego te pomidory są takie żółte ? Bo są już czerwone! Okazało się, że są już nad wyraz dojrzałe rozpływające się w ustach o lekko ananasowym smaku i takie żółte mają być gdyż sąsiadka ma właśnie takie różne ciekawe odmiany.
Z żółtych pomidorów, czarnej papryki, czerwonej cebuli zrobiłam sałatkę. Wystarczy pokroić warzywa, posolić, dodać zioła do sałatek to taka gotowa mieszanka, odrobina zieleniny i oliwy.
Cukinię razem z pomidorami i cebulą upiekłam w piekarniku na blasze wysmarowanej dużą ilością oliwy zmieszanej z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. z wierzchu posypałam solą , pieprzem , ostra papryką i ziołami.Cukinii nie obieram ze skóry by się nie rozciapała a upieczona skórka łatwo odchodzi.
Najpiękniejsze kolory:-))) I jakie smaczne!
OdpowiedzUsuńAsia
tak one odgrywają wielką rolę...:))
Usuń... pamietam jak za dobrych czasow niebieskiego domku rodzice mieli ogrodek a w nim roznokolorowe i roznoksztaltne pomidory, byly wsrod nich tez te zolte i zielone ; dopiero we Francji spotkalam czarne (no takie bardzo ciemno czerwone ze prawie czarne)... piekne zdjecia !
OdpowiedzUsuńoooo to bardzo ciekawe..czarne pomidory:)) Dzięki CI:))
UsuńKolory w żywieniu odgrywaja wielką rolę, więc dobrze,ze nasze warzywka i owoce sa tak kolorowe.Miłego dnia:)
OdpowiedzUsuńtak w moim bardzo:)) i wzajemnie Basiu:))
UsuńPrywata będzie: Makbecik prosi o głos: http://klubkotajasna8.blogspot.com/2012/09/konkurs-wrzesien-2012-gosujemy-gosujemy.html :-)))
OdpowiedzUsuńAsia
uwielbiam prywary..:))
UsuńMakbet kłania się nisko:-)))
UsuńJa na pewno nie skorzystam z Twoich przepisów [gdyż jestem sama i nie bardzo mi się chce pichcić a i działki nie posiadam]ale powiem Ci po raz kolejny ,że zachwycają mnie Twoje fotki.Masz niewątpliwy talent do tworzenia pięknych kompozycji, które później fotografujesz.To też nie każdy potrafi.Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńDzięki Isiu za miłe słowa ..jeżeli nie chcesz to nie musisz...:)))))))
OdpowiedzUsuń