Super piłka nóż do krojenia świeżego chleba
Wyczaiłam go w internecie sama nie jestem jakąś wielka specjalistką od pieczenie chleba ale z każdym bochenkiem wychodzi mi coraz lepiej. Przepis ten jest bardzo prosty nie wymaga dużo czasu i pracy a efekt zachwycający. Potrzebne będą między innymi suche drożdże, mąka żytnia. Z pół kilograma mąki wychodzi jeden średni bochenek. Chleb jest syty, miękki z chrupiącą skórką nie taki napowietrzony jak ten ze sklepu. Po upieczeniu zajadaliśmy go z samym masłem.
Chlebuś bardzo szybki.
Potrzeba:
400 ml ciepłej wody
4 g suchych drożdży, jedna paczka zawiera, zależy jakiej firmy od 7 do 8 g (łyżeczka to ok 3,3 g)
0,5 kg mąki pszennej typ 750 do ciast drożdżowych i chleba.
0,5 szkl mąki żytniej chlebowej.
1 łyżeczka cukru
1, 5 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z oliwek
W misce umieszczamy suche produkty wlewamy wodę i zagniatamy ciasto pod koniec dodajemy oliwę. Gdy składniki się połączą i ciasto zacznie lekko odklejać się od ręki zostawiamy je na 30 min w misce przykrytej ściereczką by urosło. Miejsce powinno być ciepłe . Gdy ciasto podwoi swą objętość znowu zagniatamy formujemy bochen układamy na papierze do pieczenia, wkładamy do formy. Ja moje dwa piekłam w naczyniu żaroodpornym i pokrywce od tego naczynia gdyż zrobiłam z podwójnej porcji. I czekamy ok 20 minut aż podrośnie. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni dodatkowo włączam jeszcze dolne grzanie , chleb smarujemy roztrzepanym jajkiem po wierzchu i pieczemy 50- 55 min do zrumienienia.
Wygląda pysznie! Muszę koniecznie wypróbować ten przepis. Ostatnio robiłam chleb na mielonych migdałach i był pyszny:-)
OdpowiedzUsuńwprawdzie nie jest z ziarnami...ale można dodać, piekłam go pierwszy raz i chciałam sprawdzić czy będzie miękki:))oo na migdałach?? nigdy nie robiłam:))
UsuńU Ciebie zawsze znajdę coś fajnego.:) Napiszę tutaj, żebyś nie musiała szukać. Chodzi o te ślimaczki z serem. Rewelacja! Ponieważ ser, który kupiłam wydawał mi się zbyt mokry, to dla bezpieczeństwa dodałam trochę budyniu waniliowego (tak ze 2 łyżki). Wyszły świetne. No i ślicznie wyglądały.:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
dziękuje Grażynko:) tak ślimaczki są łatwe i świetne, z dodatkiem budyniu do sera super pomysł:)) kupuję:)
UsuńPrzepis na chleb też testowałam.:) Ale postanowiłam wykorzystać mąki chlebowe, które akurat miałam, czyli pszenną razową i żytnią pełnoziarnistą. A od pewnego czasu pieczywo piekę na kamieniu do pizzy. I udało się. Nawet smaczny wyszedł, tylko nieco mniej wyrósł.:)
UsuńWygląda naprawdę super! Na pewno zrobię taki chleb :)
OdpowiedzUsuńO jaki chlebek! :) Nigdy nie robiłam chleba, ale chyba zacznę :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie szybko się go robi, a jaki jest smaczny!
OdpowiedzUsuńDobry i zdrowy :)
OdpowiedzUsuńGdzie kupiłaś taką piłkę? W sensie też nóż ;) Bo ja zawsze mam problem z krojeniem chleba.
OdpowiedzUsuńWłaśnie, skąd masz ten nóż? Bo akurat mój jest już do wywalenia i chętnie bym kupiła nowy :)
OdpowiedzUsuńKiedy następny post?
OdpowiedzUsuńSuper!
OdpowiedzUsuńEkstra ten chlebuś :) Teraz robię chleb wyłącznie z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńJuż prawie miesiąc minął :(:(
OdpowiedzUsuńO, tego z jajkiem nie znałam :) Często sama piekę chleb sobie do pracy, bo czasami w ALBAR mamy urwanie głowy i na szybko trzeba zjeść kilka kanapek, ale nigdy nie przepadałam z chlebami ze sklepów. Zdecydowanie wolałam chleb wiejski, od mojej babci. Nigdy jej nie dorównam w tej konkurencji, ale się staram i często sama modyfikuję przepisy na chleb :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście bardzo szybko i smacznie (:
OdpowiedzUsuńSuper przepis, szybko i smacznie
OdpowiedzUsuń