Waniliowy blok
300 g mleka w proszku
50 g wiśni kandyzowanych zamiast wiśni mogą być inne np: papaja
150 ml wody
2 łyżeczki esencji waniliowej
90 g cukru
110 g masła
50 g mieszanki orzechów tzw studenckiej
50 g posiekanych migdałów
50 g preparowanego ryżu
50 g żurawiny
50 g orzechów laskowych
50 g skórki pomarańczowej
Foremkę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Bakalie i ryż łączymy ze sobą w misce. W niewielkim garnku podgrzewamy masło, cukier i wodę, aż masło się roztopi, a wszystkie składniki połączą się. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy mleko w proszku i mieszamy.
Wlewamy masę do bakalii, szybko mieszamy i przelewamy do foremki. Gładzimy wierzch łyżką, aby masa równomiernie wypełniła foremkę.
Blok powinien tężeć kilka godzin w lodówce, najlepiej zostawić go tam na całą noc. Kroimy na kawałki ostrym nożem. I zajadamy czytając przeróżne ciekawe rzeczy..Idę się uczyć ! Pa!
Piękna dziś była zima w okolicach Malinowego, miły spacer, wspaniały przerywnik w nauce . Warto było zobaczyć takie widoki.
Pomimo mrozu mleka nie zabraknie choćby na blok waniliowy.
O! już wiem co zaserwuję mojemu studiującemu synowi :)
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis :)
to się je automatycznie podczas nauki..:))
UsuńKasiu widoki przepiękne. U nas ciepło i zielono. Powodzenia podcza sesji. Pozdrawiam z Zielonej Zagrody
OdpowiedzUsuńdzięki Aniu ,.. faktycznie ...wpadłam do ciebie..:))
UsuńBardzo fajny energetyczny baton, na pewno kiedyś zrobię....piękne zdjęcia. Pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńDzięki...:))
UsuńJaka piękna zima ! U nas prawie cały czas zielono. Nie napraszam sie zwałów sniegu ( zawsze to kłopot z odśnieżaniem) ale takie widoki też chciałabym mieć :-). Powodzenia w sesji !
OdpowiedzUsuń