Zupa krem z pomidorów
W garnku podgrzewamy 3 łyżki oleju rzepakowego, dodajemy pokrojone w kostkę ; cebulę, marchewkę, pół czerwonej papryki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem dusimy na małym ogniu przez 15 minut, można podlać delikatnie wodą. Kilogram pomidorów sparzamy i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy je, 2 łyżki przecieru pomidorowego i pół litra bulionu warzywnego, gotujemy 20 minut , miksujemy na gładki krem ewentualnie przecieramy, dodajemy kilka kropli oleju rzepakowego ewentualnie natkę pietruszki
Ogród w sierpniu to liliowe szaleństwo, teraz kwitną te pachnące. Przed oknem w kuchni posadziłam ich kilka , widok mam wspaniały a ten zapach...
Lilia Garden Party zniewala zapachem.
Ciemnoróżowa Lilia Stargazer bardzo dobrze rośnie w moim ogrodzie, długo kwitnie i mocno pachnie co roku mam nowe przyrosty, dobrze znosi zimę i w zasadzie nie zmieniam jej miejsca.
Zdjęcie może nie jest dobrej jakości ( telefon komórkowy) ale muszę je pokazać gladiole - mieczyki pani Ewy , która sadzi co roku niezliczone ilości cebulek i przynosi do pracy całe naręcza we wszystkich kolorach tęczy, jak pięknie wygląda jej ogród gdy zakwitną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz