czwartek, 18 października 2012
Taką jesień to lubię.
Prawdziwa złota - polska, ciepła. Z odrobiną błękitu z koszami pełnymi grzybów, z ostatnimi bukietami z zapachem pieczonych jabłek pod kruszonką. tylko czasu mało na wszystko jak zwykle...bo zachciało mi się uczyć.....ale na pieczenie jabłek mam..
Jabłka pod kruszonką:
Potrzeba :1 kg kwaśnych jabłek
1/2 cytryny
3 łyżki rodzynek, ewentualnie 2 łyżki płatków migdałowych
15 dag mąki
10 dag cukru
1 cukier wanilinowy
10 dag zimnego masła
Jabłka obrane, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w ćwiartki układamy w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy cytryną i posypujemy rodzynkami oraz migdałami. Przygotowujemy kruszonkę W misce mieszamy mąkę , cukier , cukier wanilinowy dodajemy posiekane masło i rozcieramy palcami aż powstanie kruszonka, którą posypujemy jabłka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ( góra - dół0 ok. 30 minut aż się ładnie zrumieni.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ty jednak jesteś artystką fotografii oraz aranżacji przyrodniczych.Piękna ta jesień na Twoich fotkach.A i jabłka pod kruszonką "brzmią" smakowicie.Pozdrawiam pięknie.
OdpowiedzUsuńi są smakowite i szybkie do zrobienia Isiu i dzięki:))
UsuńZłota , purpurowa , pachnąca grzybami i garbnikami... Taka i ja uwielbiam.Pięknie ja pokazałaś.Miłego dnia:)
OdpowiedzUsuńdzięki Basiu,..tak to nieuchwytne krótkie momenty:))
UsuńPiękna jesień. Faktycznie. Ja mam teraz okazję, żeby obserwować piękno poranków. :))) Dziecię zaczęło chodzić do przedszkola, a że blisko, to tuptamy sobie. To wczesne wstawanie jest straszne, ale przyroda to wynagradza sowicie. :))) Wpisałam sobie wreszcie Twój nowy adres i będę zaglądać. Pozdrawiam serdecznie :)))
OdpowiedzUsuńByłam u Ciebie... bardzo nowocześnie..:)
UsuńTja... Nowocześnie i u...ciążliwie. Dużo różności, nowych funkcji, trzeba każdy komentarz zatwierdzać itp. itd... Niektórzy unowocześnianie rozumieją jako ułatwienie korzystania z czegoś, inni wprost odwrotnie. Ci z Onetu należą raczej do "innych"
Usuń... taka jesien tez bardzo lubie !!!!
OdpowiedzUsuńto tak samo jak ja:)) pozdrawiam:))
Usuń