Nagietkowe cuda

piątek, 26 lutego 2016

Chlebuś bardzo szybki, bardzo pyszny.





Super piłka nóż do krojenia świeżego chleba 

Specjalnie dla moich czytelników przepis na domowy chleb. Dla tych co marzą by upiec swój pierwszy i dla tych co potrafią ale czasu im brak. W takim razie dla początkujących oraz dla wytrawnych twórców pysznego jedzenia dla wszystkich czyniących cuda w kuchni.
Wyczaiłam go w internecie sama nie jestem jakąś wielka specjalistką od pieczenie chleba ale z każdym bochenkiem wychodzi mi coraz lepiej. Przepis ten jest bardzo prosty nie wymaga dużo czasu i pracy a efekt zachwycający. Potrzebne będą  między innymi suche drożdże,  mąka żytnia. Z pół kilograma mąki wychodzi jeden średni bochenek. Chleb jest syty, miękki z chrupiącą skórką nie taki napowietrzony jak ten ze sklepu. Po upieczeniu zajadaliśmy go z samym masłem.



Chlebuś bardzo szybki.
Potrzeba:
400 ml ciepłej wody
4 g suchych drożdży, jedna paczka zawiera, zależy jakiej firmy od 7 do 8 g (łyżeczka to ok 3,3 g)
0,5 kg mąki pszennej typ 750 do ciast drożdżowych i chleba.
0,5 szkl mąki żytniej chlebowej.
1 łyżeczka cukru
1, 5 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z oliwek
W misce umieszczamy suche produkty wlewamy wodę i zagniatamy ciasto pod koniec dodajemy oliwę. Gdy składniki się połączą i ciasto zacznie lekko odklejać się od ręki zostawiamy je na 30 min w misce przykrytej ściereczką by  urosło. Miejsce powinno być ciepłe . Gdy ciasto podwoi swą objętość znowu zagniatamy formujemy bochen układamy na papierze do pieczenia, wkładamy do formy. Ja moje dwa piekłam w naczyniu  żaroodpornym i pokrywce od tego naczynia gdyż zrobiłam z podwójnej porcji. I czekamy ok 20 minut aż podrośnie. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni  dodatkowo włączam jeszcze dolne grzanie , chleb smarujemy roztrzepanym jajkiem po wierzchu i pieczemy 50- 55 min do zrumienienia.


18 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie! Muszę koniecznie wypróbować ten przepis. Ostatnio robiłam chleb na mielonych migdałach i był pyszny:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wprawdzie nie jest z ziarnami...ale można dodać, piekłam go pierwszy raz i chciałam sprawdzić czy będzie miękki:))oo na migdałach?? nigdy nie robiłam:))

      Usuń
  2. U Ciebie zawsze znajdę coś fajnego.:) Napiszę tutaj, żebyś nie musiała szukać. Chodzi o te ślimaczki z serem. Rewelacja! Ponieważ ser, który kupiłam wydawał mi się zbyt mokry, to dla bezpieczeństwa dodałam trochę budyniu waniliowego (tak ze 2 łyżki). Wyszły świetne. No i ślicznie wyglądały.:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje Grażynko:) tak ślimaczki są łatwe i świetne, z dodatkiem budyniu do sera super pomysł:)) kupuję:)

      Usuń
    2. Przepis na chleb też testowałam.:) Ale postanowiłam wykorzystać mąki chlebowe, które akurat miałam, czyli pszenną razową i żytnią pełnoziarnistą. A od pewnego czasu pieczywo piekę na kamieniu do pizzy. I udało się. Nawet smaczny wyszedł, tylko nieco mniej wyrósł.:)

      Usuń
  3. Wygląda naprawdę super! Na pewno zrobię taki chleb :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O jaki chlebek! :) Nigdy nie robiłam chleba, ale chyba zacznę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Faktycznie szybko się go robi, a jaki jest smaczny!

    OdpowiedzUsuń
  6. Gdzie kupiłaś taką piłkę? W sensie też nóż ;) Bo ja zawsze mam problem z krojeniem chleba.

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie, skąd masz ten nóż? Bo akurat mój jest już do wywalenia i chętnie bym kupiła nowy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ekstra ten chlebuś :) Teraz robię chleb wyłącznie z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Już prawie miesiąc minął :(:(

    OdpowiedzUsuń
  10. O, tego z jajkiem nie znałam :) Często sama piekę chleb sobie do pracy, bo czasami w ALBAR mamy urwanie głowy i na szybko trzeba zjeść kilka kanapek, ale nigdy nie przepadałam z chlebami ze sklepów. Zdecydowanie wolałam chleb wiejski, od mojej babci. Nigdy jej nie dorównam w tej konkurencji, ale się staram i często sama modyfikuję przepisy na chleb :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Rzeczywiście bardzo szybko i smacznie (:

    OdpowiedzUsuń
  12. Super przepis, szybko i smacznie

    OdpowiedzUsuń