wtorek, 3 maja 2016

Wytrawna sałatka z arbuzem.



Już niedługo w sklepach będzie coraz więcej  smaczniejszych arbuzów dojrzałych w słońcu. Zazwyczaj jada się arbuza zwanego kawonem na słodko. W upalne dni świetnie gasi pragnienie. Ta zielona kula o czerwonym miąższu zawiera dużo wody, cukry proste i sacharozę.
Tym razem przepis na trochę nietypowy sposób podania arbuza w formie wytrawnej sałatki z serem feta. szczerze mówiąc  nie lubię dziwacznych połączeń to mi posmakowało. Dwa składniki i mamy pożywną, dietetyczna i zdrowa sałatkę na drugie śniadanie lub na kolację.


Potrzeba:
1/2 małego arbuza
100 g sera feta
4 łyżki soku z cytryny
pieprz
kilka listków świeżej mięty lub melisy.


Obranego arbuza kroimy w kostkę, usuwamy pestki. Ser feta trzemy na tarce o grubych oczkach smarując ją wcześniej odrobiną oleju wtedy ser się ładnie zetrze. Arbuza przekładamy do salaterki polewamy sokiem z cytryny, posypujemy fetą i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Dekorujemy listkami mięty lub melisy.