Pierwsze plony zebrane. Rzodkiewka różowa zwana jutrzenką zachwalana jakoby najłagodniejsza z najłagodniejszych i tak faktycznie jest. Warto ją kupić, fantastycznie plonuje, jemy ją już przez dwa tygodnie. Szpinak też w tym roku dopisał, delikatne listki domowi amatorzy pożerają na surowo. Cieszę się, że mam własny a nie mrożoną mieloną trawę ze sklepu. Szpinak należy zebrać w jednakowym czasie zanim wybije w pędy kwiatowe. Zapakowany w woreczki czeka w zamrażarce.Jajka faszerowane szpinakiem to danie w sam raz na czerwcowe śniadanie
Jajka faszerowane szpinakiem
8 jajek ugotowanych na twardo
szpinak w ilości jak kto lubi
ząbek czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
masło lub oliwa do smażenia
dwie łyżki majonezu
sól,pieprz do smaku.
Smażymy szpinak na maśle dodajemy zgnieciony ząbek czosnku i studzimy. Jaka kroimy na połowę wyjmujemy żółtka wkładamy do miski ucieramy ze szpinakiem , doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodajemy majonez . Faszerujemy połówki jaj, gotowe. Podajemy z pomidorami i rzodkiewką
Czerwcowy ogród trochę tajemniczy uchwycony o poranku, jeszcze z delikatną rosą,pachnący maciejką ,
białą piwonią, pełen margerytek, ogromnych powojników z lilią złotogłów piękną dzikuską.
Orlik o pełnych kwiatach bardzo wdzięcznie wygląda
Mam nadzieję, że z mojej beczki będzie "kipieć " surfinia o pięknym ceglastym odcieniu.
Powojnik Prezydent wreszcie zakwitł tak jak trzeba bogato i obficie....:))
Lilia złotogłów , piękna dzikuska gdyż spotkać ją można poza ogrodami..
Maciejka od pewnego czasu wysiewa się sama..
Irys syberyjski.
Margerytki
Piwonie ta biała obłędnie pachnie
Pierwsze truskawki...